Index Vakbarát Hírportál

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A Bank of England igazgatótanácsának minden tagja egyetértett abban, hogy ebben a hónapban sem változtatnak az irányadó kamaton. A tanács augusztusi ülésén az a két tag is egyetértett ezzel a gyeneg gazdasági helyzetre hivatkozva, akik az infláció csökkentése érdekében már többször is a kamatemelésre szavaztak, így továbbra is marad a 0,5 százalékos irányadó brit kamat.

      Kedden közzétett adatok szerint a brit kormány várakozásaihoz képest nagyobb ütemben nőtt az infláció júliusban Nagy-Britanniában, a fogyasztói árindex 4,4 százalékra nőtt éves összehasonlításban a júniusi 4,2 százalékról, míg a cél a 2 százalékos érték lenne. A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb uniós gazdaság központi bankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát. (MTI)

    • Az elmúlt órában pozitív fordulat állt be a kereskedésben, a forint erősödni kezdett, a svájci frank 237,82, az euró pedig 270,22 forinton áll. A BUX továbbra is a tegnapi záróérték közelében stagnál, a főbb részvények közül enyhe pluszban áll a Mol és a Richter, enyhe mínuszban az OTP és a Magyar Telekom.

      Az európai indexek is erősödéebe kezdtek, bár a nagy részük még mindig mínuszban áll: a londoni FTSE 0,56, a német Dax pedig 0,96 százalékkal jár alacsonyabban a tegnapi záróértéknél, ugyanakkor a francia Cac 40 0,24 száztalékot erősödött tegnaphoz képest.

    • Az előzetesen kiszivárgott értesüléseknek megfelelően ma délután tart sajtótájékoztatót a kormányülést követően Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök sajtóstábjának délelőtti közleménye szerint a kormányfő délután 3-kor fog beszélni a Parlamentben az euróválságra adott magyar válaszról. (Portfolio.hu)

    • Az előző havi 2,7 százalékról éves szinten 2,5 százalékra csökkent júliusban az euróövezeti infláció - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán. Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal csökkentek júliusban a fogyasztói árak. Júniusban stagnált a fogyasztói árindex. Az adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak. (MTI)

    • Nem csak a BUX vált gyakran irányt, az európai tőzsdeindexek is esni kezdtek a reggeli zuhanást követő emelkedés után: a londoni FTSE 1,05, a német Dax 1,4, a párizsi Cac 40 pedig 0,4 százalékos mínuszban jár.

    • Bár a reggeli sokk után megnyugodni látszott és erősödni kezdett, 11 óra előtt nem sokkal mínuszba fordult a BUX, most a tegnapi záróérték környékén ingadozik.

    • Az InfoRádió értesülése szerint kora délután, a kormányülést követően tart Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót az euróválságra adott magyar válaszról. Az elmúlt napokban a kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel tárgyalt a kérdésről.

    • Vegyesen zárták a szerdai kereskedést a legfontosabb ázsiai részvényindexek. A kereskedést befolyásolta, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök kedd esti találkozóján nem született áttörés az euróövezeti válság megoldásában.

      Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,6 százalékos csökkenéssel 9057,26 ponton zárt, az átfogóbb Topix 0,3 százalékkal 776,65 pontra esett. Dél-Koreában az egész napos negatív árfolyamszintek a kereskedés végén átcsaptak pozitív tartományba, így az irányadó Kospi 0,68 százalékos erősödéssel 1892,67 ponton végzett. Kínában a Shanghai Sensitive 0,3 százalékos eséssel 2601,30 ponton zárt. (MTI)

    • Az elmúlt percekben 22 pontos, 0,1 százalékos pluszba fordult a BUX, a nemrég 3 százalékos mínuszban lévő OTP 1 százalékos veszteség közelébe erősödött, a Mol és a Richter már pluszban van. A frank erősödése is átmeneti volt, az euró ismét 1,133-nál – nemrég 1,128 volt –, forintban 239,3-ig ment le a frank (reggel még 234 alatt volt, ahonnan 242 fölé ugrott kilenckor).

    • A tegnapi GDP-növekedési adat után a legoptimistábbak is meggyőződhettek arról, hogy a magyar gazdaság nem azon a növekedési pályán halad, amit a kormányzat a konzervatív pályában felvázolt, írja a Portfolio.hu. A gyengébb teljesítmény miatt a költségvetési tervezés alapjainak újragondolására is szükség lehet - ezt Kármán András ismerte el tegnap. Igaz, az államtitkár szerint érdemes még megvárni a GDP-növekedés szerkezetét feltáró részletes adatokat, amelyek szeptember második hetében jelennek meg.

      Az origo a költségvetés tervezésében résztvevő forrásoktól úgy értesült, hogy a kormány által reméltnél egy százalékponttal kisebb (három helyett két százalékos) GDP-bővülés átlagosan a GDP 0,3-0,4 százalékával rontja a költségvetési egyenleget. A GDP-arányában mért 0,3-0,4 százalékos egyenleghatás azt jelenti forintban kifejezve, hogy jövőre 90-120 milliárd forinttal várható nagyobb a hiány a rosszabb gazdasági kilátások miatt. Az origo felhívja a figyelmet, hogy ennyivel kell megfejelnie a kormánynak azt a Széll Kálmán Tervben 550 milliárd forintosra ígért, de a konvergenciaprogramban ennél valamivel nagyobbra tervezett kiigazító csomagot. Ez annál a 600 milliárdnál is nagyobb egyenlegjavítási igényt jelent, amit a jegybank július közepén látott szükségesnek.

    • Gyengüléssel nyitottak szerdán az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 1 százalékos csökkenéssel, Frankfurtban a DAX 1,46 százalékos gyengüléssel, a párizsi CAC-40 index pedig 0,72 százalékkal visszaeséssel indított. (MTI)

    • A reggeli pánikban a forint nagyobbat esett, mint a régiós valuták. Míg a lengyel zloty 0,15, a cseh korona pedig 0,2 százalékos mínuszban jár az euróval szemben, addig a forint 0,6 százalékkal lett gyengébb. Ugyanakkor a gyengülése itt megtorpant, miután elérte a frankkal a 242,40-es, az euróval szemben pedig 272,12 forintos mélypontot. Most a frank 240,34, az euró 271,27 forintnál jár.

    • Bár pluszban nyitott, percek alatt mínuszba fordult a BUX, miután a svájci jegybank nem utalt arra szerda reggel, hogy árfolyamrögzítésre készülnének, miáltal a frank erősödni kezdett szerda reggel. A részvényindex 18 300 pont környékéről pillanatok alatt 18 050 pontig esett, és jelenleg is 18 050-18 100 forint között mozog, ami 1,2-1,3 százalékos mínuszt jelent. Az OTP 3 százalékos veszteségben, 4200 forint alatt van.

    • cikkünk a témában:

      Nem rögzíti az árfolyamot a svájci jegybank

      A svájci jegybank közleményt adott ki szerda reggel 9 óra előtt, amiben csak további  likviditásbővítő intézkedéseket említ, árfolyamrögzítést nem, emiatt azonnal erősödni kezdett a frank árfolyama.

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,60 pontos emelkedéssel, 18.363,49 ponton nyitott szerdán, ez a keddi záróértékhez képest 0,23 százalékos erősödést jelent.

    • A svájci frank már 240,13 forintnál, a euró pedig 271,63 forintnál jár.

    • A tőzsdenyitás előtti percekben hirtelen gyengülni kezdett a forint, egy svájci frank már 237,57, egy euró pedig 270,45 forintot ér.

    • Az elmúlt napok hektikus mozgásai után szerdán csendesebb kereskedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén az MTI-nek nyilatkozó elemzők, a piac irányát tekintve azonban eltérnek a vélemények.

      Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint szerdán csendesebb kereskedésre lehet számítani, enyhén pozitív hangulatban. "Kedden teljes mértékben letöröltük a hétfői nagy emelkedést, ezzel most már a korrekció korrekciója is megvolt. Innentől kezdve pedig könnyen lehet, hogy visszatér a nyár, s az elmúlt két és fél hét őrületes napjaihoz hasonlóra már nem lehet számítani" - magyarázta az elemző. Balásy Zsolt szerint szerdán a svájci kormányülésre kell figyelni: vajon jutnak-e valamire, ami még inkább kifogja a szelet a frank vitorlájából.

      Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője viszont úgy véli, hogy enyhén pesszimista hangulatban indulhat a kereskedés a tőzsdén, miután a tengerentúli indexek a negatív tartományban fejezték be a keddi kereskedést. Ugyanakkor hozzátette: a magyar piac kedden komoly korrekciót hajtott végre, így talán szerdán már nem látunk komolyabb esést. A vezető részvények mindegyike "fordulós alakzatokat rajzol", így amennyiben a következő napokban nem érkeznek újabb negatív hírek, hamarosan emelkedés indulhat. A forint továbbra is kiegyensúlyozottan, a 268-272-es tartományban mozoghat az euróval szemben - fejtette ki Varga Zoltán. (MTI)

    • Az elmúlt félórában gyors zuhanásnak indult a frank árfolyama a forinttal szemben, egészen 233,8 forintig zuhant, most 234,17 forinton áll.

    • A svájci kormány a nyári szünet után elképzelhető, hogy ma sajtótájékoztatót tart a rendkívül erős frank kérdéséről, értesült kedden a Wall Street Journal.

      Az árfolyamküszöbről, illetve árfolyamrögzítésről szóló piaci pletykák eddig sikeresen gyengítették a frankot, elemzők azonban megkérdőjelezik, hogy a tényleges intézkedések (kihirdetésük után) hatásosak lesznek-e hosszú távon és kiállják az idő próbáját.

    • Erősödött a forint szerdán kora reggel, a svájci frankot 235 forint körül jegyezték, az euró pedig 270 forint alatt volt 7 órakor. A svájci frankot szerdán reggel 7 órakor 235,22 forinton jegyezték. Kedd este 237,34 forinton, kedd reggel 237,76 forint volt egy svájci frank. Az euró 269,82 forint volt szerdán 7 órakor. Kedd este 270,32 forint, kedd reggel 269,00 forint volt az euró. Az amerikai dollár 187,25 forinton állt szerda reggel. Kedd este 187,92 forint, kedd reggel 186,43 forint volt a dollár. A japán jent 2,4415 forinton jegyezték szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon, szemben az előző esti 2,4490 forinttal és az előző reggeli 2,4288 forinttal.

    • Az Európai Bizottság elnöke és gazdasági biztosa kedd este közös közleményben üdvözölte a francia elnöknek és a német kancellárnak a szorosabb európai gazdasági integrációra vonatkozó megállapodását, amely szerintük lépés az eurózóna jobb irányítása felé. José Manuel Barroso bizottsági elnök és Olli Rehn gazdasági biztos közleménye szerint a tervbe vett rendszeres csúcstalálkozók hozzá fognak járulni a "stabilabb és erősebb politikai vezetés" megteremtéséhez. Az adósságfék alkotmányba foglalása pedig egy újabb erős politikai elköteleződés a közpénzügyek hosszú távú fenntarthatósága mellett. A pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adó kulcsfontosságú biztosítéka volna annak, hogy a pénzügyi szektor igazságosabban járuljon hozzá az állami költségvetésekhez - olvasható a közleményben.

    • A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 76,89 ponttal, azaz 0,67 százalékkal 11.406,01 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 11,76 ponttal, 0,98 százalékkal 1192,73 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 31,75 ponttal, 1,24 százalékkal gyengült és 2523,45 ponton zárt.

    • Gyengültek a New York-i tőzsde vezető mutatói a kereskedés zárása előtt másfél órával. A piac csalódottan fogadta, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök nem támogatja az eurókötvény bevezetését.  A vezető mutatók 1-1,5 százalék körüli mínuszban álltak közép-európai idő szerint 20:30-kor. (MTI)

    • A svájci frank jegyzése kora este augusztus eleje óta nem látott szinten, 234 forint környékén is volt, 19 óra körül azonban már 237 forinton jegyezték a frankot, az euró pedig 270 forint fölött állt. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Sarkozy: Nincs napirenden az eurókötvény

      Az eurókötvény bevezetése lehet az európai integráció befejező aktusa, ennek azonban még nem jött el az ideje, eurókötvény helyett egyelőre a gazdasági együttműködés erősítésére kell törekedni – mondta Nicolas Sarkozy francia elnök Párizsban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. (MTI)

    • A londoni FTSE-100 index a kereskedés végén 0,13 százalékos emelkedésnél, a frankfurti Xetra DAX index 0,45 százalékos csökkenésnél, a párizsi CAC-40 index 0,25 százalékos veszteségnél tartott.

      Hétfőn a londoni FTSE-100 index 5350,58 ponton zárt 30,55 pontos, 0,57 százalékos erősödés után, a frankfurti Xetra DAX index 24,50 ponttal, 0,41 százalékkal 6022,24 pontra emelkedett, a párizsi CAC-40 index 3.239,06 ponton fejezte be a kereskedést 25,18 pont, azaz 0,78 százalék növekedéssel. (MTI)

    • A Budapesti Értéktőzsde indexe 2,75 százalékos mínuszban 18 321,89-es szinten zárta a keddi kereskedést. Az MTelekom 1,17 százalékos mínuszban 504 forinton zárt, a Mol 3,71 százalékos mínuszban 16 850 forinton, az OTP 3,84 százalékos mínuszban 4279 forinton búcsúzott a naptól. A Richter papírjaival nap végén 32 400 forinton kereskedtek, nyitóértékükhöz képest 1,38 százalékkal értek kevesebbet a részvények.

    • Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn és kedden Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel folytatott megbeszéléseket az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről - közölte a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a kormányfő és a miniszterek emellett áttekintették az elmúlt egy év kormányzati tevékenységét. (MTI)

    • Délután a Fitch bejelentése és a vártnál kedvezőbb amerikai ipari termelési adat hatására ismét erősödni tudtak a régió devizái. Ennek hatására 270 forint alá ment az euró, míg a svájci frank az euróval szemben újra 1,13 fölé emelkedett.

      Mindez azt jelentette, hogy a frank forinttal szembeni árfolyama újra 236 közelébe ért. Az euró is erősödött a dollárral szemben délután, így a napközbeni 1,435 közeli szintekről 1,44 közelébe jött fel a keresztárfolyam. A dollár a forinttal szemben 187,50-et ért délután.

    Rovatok