Index Vakbarát Hírportál

A MOL-t is érinthetik a szíriai szankciók

2011. augusztus 18., csütörtök 21:29

A kitermelés 15 százalékát érinti, ha leáll az olajtermelés az amerikai szankciók miatt. Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás a szír rezsimen.

A Mol részvényárfolyamára jelentős hatással lehet, ha a Szíriával szemben bevezetett amerikai szankciók az olajkitermelés leállásához vezetnek, a Mol kitermelésének ugyanis 15 százalékát adja a szíriai - írja csütörtöki hírlevelében a Concorde Értékpapír Zrt.

Az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön új szankciókat vezetett be Szíriával szemben, betiltva a szíriai eredetű olajtermékek kereskedelmét amerikai állampolgárok számára és az állami szír olajcéggel sem üzletelhetnek.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön közleményben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Bassár el-Aszad szíriai elnökre, hogy álljon el a demokratikus átalakulás útjából. Obama, aki ezzel de facto először szólította fel lemondásra a szíriai vezetőt, egyúttal újabb szankciókat hirdetett meg Szíria ellen. Az elnök befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, ami amerikai joghatóság alá tartozik és honfitársai számára megtiltott minden ügyletet a hivatalos Damaszkusszal. A szankciók a szíriai olajra és olajtermékekre is vonatkoznak, és egyúttal megtiltják az amerikai állampolgárok számára a szíriai beruházást. Washington már korábban is vezetett be gazdasági büntetőintézkedéseket az Aszad-rendszer ellen, de azoknak eddig kevés foganatjuk volt.

Catherine Ashton, az EU diplomáciai vezetője is lemondásra szólította fel a szíriai elnököt, közölte: az unió új szankciókat készít elő a szíriai rendszerrel szemben.

A befektetési szolgáltató társaság szerint a Mol a jelenlegi áron továbbra is vonzó, azonban ha az új szankciók azzal járnak, hogy a nagy olajcégeknek fel kell függeszteniük szíriai termelésüket, akkor a Molnak se lesz más választása, hiába adják el ők a teljes szíriai kitermelésüket Szíriában.

A Concorde szerint a következő napok hírei különös jelentőséggel bírnak majd.  A Mol árfolyama 505 forinttal, 2,94 százalékkal 16.700 forintra csökkent a csütörtöki kereskedésben az általános negatív tőkepiaci hangulatban. Az olajrészvény forgalma 2,9 milliárd forint volt.

Rovatok