Index Vakbarát Hírportál

A legjobb szélerőművek már most is állják az árversenyt

2011. november 14., hétfő 10:56

A szárazföldi szélerőművekkel előállított elektromos áram ára 2016-ra versenyképes lesz a hagyományos, fosszilis forrásokból származó áram árával, derül ki egy, a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) által készített felmérésből. A legjobb lokációval rendelkező szárazföldi szélerőművek már most is versenyképesek - idézi a BusinessGreen a BNEF vezető szélenergia-elemzőjét.

A BNEF által készített elemzés szerint a világ legjobb szélfarmjai már jelenleg is képesek állni az árversenyt a hagyományos erőművekkel, és a szélturbinákkal előállított áram ára a következő 5 éves időtávon 12 százalékkal fog csökkenni. Az elemzőszervezet az áresést a hatékonysági tényezők javulásától és az eszközök árainak csökkenésétől várja.

A BNEF megállapítása szerint 2016-ra a szélenergia abszolút versenyképes lehet a fosszilis energiahordozókkal az áramtermelésben. A magasabb és nagyobb turbinák, a modernebb kezelőeszközök, a hatékonyabb átalakító berendezések által a szélerőművek kapacitásfaktora, valós energiatermelése mostanra 34%-ra emelkedett - emlékeztet a kimutatás.

Az elemzés szerint az 1984 és 2011 közötti időszakban minden kapacitásduplázódásnál a termelési ár 14 százalékos csökkenése volt megfigyelhető a gyártási és működtetési költségek csökkenése, valamint a hatékonysági tényezők javulása miatt. A BNEF emlékeztet rá, hogy reálértékben a szélenergia ára megawattonként 200 euróról 52 euróra csökkent, ami csak 6 euróval magasabb, mint a kombinált ciklusú erőműben előállított áram ára.

A kimutatást készítő elemzők szerint a szél már most is versenyképes lenne, amennyiben a hagyományos erőművek által termelt áram árában teljes egészében kifizettetnék a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás árát is.

Justin Wu, a BNEF vezető elemzője szerint ma már nem tartható az az álláspont, hogy a szélenergia drága és kiszámíthatatlan energiát szolgáltat. A legjobb lokációval rendelkező szárazföldi szélerőművek már most is versenyképesek a hagyományos áramtermeléssel, és ez a megállapítás 2016-ra már várhatóan az összes új szárazföldi turbinára igaz lesz. Wu szerint az előttünk álló időszakban a világ fel fogja ismerni, hogy a szél olcsóbb energiát szolgáltat, mint a gáz vagy a szén. És hasonló meredek árcsökkenés figyelhető majd meg a különböző energiamenedzsment rendszereknél, világítástechnikai megoldásoknál.

Magyarországon jelenleg 330 megawattnyi szélkapacitás üzemel, ugyanis állami kapacitáskorlát van érvényben a technológia esetében. A legfőbb indok a további szélerőművek telepítésé ellen azok „kiszámíthatatlan” működése, illetve árhatása. A megújuló energiaforrások terjedését szabályozó Nemzeti Cselekvési Tervben 2020-ig összesen 740 megawattnyi szélkapacitással számol a politika, annak ellenére, hogy egy korábbi széltenderen közel 2000 megawattnyi kapacitás telepítésére mutatkozott hajlandóság a befektetői oldalon.

Rovatok