Index Vakbarát Hírportál

Fizet az állam, hogy olcsóbb legyen

2011. november 15., kedd 07:46

Slágertéma a rezsicsökkentést célzó lakásfelújítás. Ami nem csoda az emelkedő gáz és áramárakat elnézve: fizetésünk egyre nagyobb részét fordítjuk háztartási energiára. Milyen támogatások, konstrukciók érhetők el itthon és külföldön?

4,6 milliárd forint jutott idén lakossági pályázatokra. A legismertebb hazai energetikai felújítást támogató pályázat a panelprogram. Rengeteg elavult szigetelésű lakás újult és újul még meg ennek keretében. Azonban a magyarok túlnyomó része családi házban él. A felmérések szerint ezen épületek túlnyomó része igen rossz állapotban van, felújításuk környezetvédelmi és anyagi szempontból is óriási előnyökkel járna.

Az is egyértelmű, hogy annak ellenére is lehetetlen a háztulajdonosok nagy részének előteremtenie egy szigetelés, nyílászárócsere milliós költségét, hogy az belátható időn belül megtérül, majd olcsóbbá teszi az életet. Nemcsak számukra, de az energiafüggőség csökkentése és az építőipar segítése révén az államnak is előnye származna az energetikai célú felújítások támogatásából.

Az idei két lakossági pályázatot kvótapénzből finanszírozta az állam, ez azonban bizonytalan forrás. Ezzel együtt tanulságos a néhány nap alatt kimerülő komplex felújítást, és a második, napkollektoros rendszert támogató pályázatot tanulmányozni, és bízni abban, hogy jövőre is lesz forrás és folytatás.

Az két 2011-es lakossági pályázatra fordított 4,6 milliárd forint kvótapénz jelentősen elmarad a Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár korábbi nyilatkozataiban elhangzott évi százmilliárdos támogatástól. Sokan remélik, hogy a beígért, lakóépületek felújítását is támogató átfogó épületenergetikai program 2012-ben elindul.

A zöld hitel is megfontolandó

Főleg azért, mert addig kevesen keresnek más forrást saját felújításukhoz, amíg abban reménykednek, hogy vissza nem térítendő támogatást kapnak. Pedig létezik piaci alapon is jól működő felújítási módszer a világban, igaz társasházak számára. Az úgynevezett ESCO (Energy Saving Cooperation) típusú konstrukció lényege, hogy egy cég vállalja a fejlesztések finanszírozását, és az elért megtakarítások fedezik a beruházási és az üzembentartási költségeket a szerződés lejártáig, ezáltal a megrendelőnek nem kerül pénzbe a felújítás.

Támogatás híján háztulajdonosoknak a banki konstrukciókat érdemes áttekinteni, több pénzintézet is kínál zöld hitelt. Ezek a termékek célzottan energetikai felújításra (sőt, némelyik takarékos ingatlan vásárlására) fordíthatók, kamataik valamivel alacsonyabbak, mint például egy lakáshitelé. A 10% körüli THM hosszú futamidővel kombinálva eredményezheti azt is, hogy a részleteket a felújítással elért rezsicsökkentésből finanszírozzuk.

Mielőtt a hitelfelvételbe ugranánk, érdemes pontos kalkulációkat végezni, lehetőleg energetikus bevonásával. Aki elég nagy pontossággal meg tudja mondani, hogy mire érdemes költeni, és mennyit takaríthatunk meg a fűtésen, meleg vízen. Az átlag magyar házon a nyílászáró csere térül meg a leggyorsabban, a szigetelés és a fűtésrendszer felújítása a következő gazdaságos lépés, de mindez természetesen épületfüggő.

Kétmillió forint felújításra, 3,5 millió házvételhez. Külföldön.

A cseh program nem csak a már meglévő, hanem az új építésű épületekre is vonatkozik.  Összesen 25 milliárd koronás (307 milliárd forint) összeg áll rendelkezésre 2009 és 2012 között. Csak ingatlantulajdonosok pályázhatnak, akik azonban magánszemélyek, lakóközösségek, cégek és közületek is lehetnek. Passzívház építéséhez például összesen 290 ezer korona (3,5 millió forint) támogatás igényelhető.

A brit kormány 2000-ben dolgozott ki egy átfogó támogatási rendszert. A Warm Front elnevezésű ( magyarul „meleg homlokzat”) program komplett csomagot kínál, melyben a lakosok  hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre pályázhatnak.  A támogatáshoz, csak rászorulók juthatnak hozzá, olyanok, akik állami támogatásban részesülnek, a program tíz éve alatt 2,1 millió háztartás vette igénybe a támogatást.

Csak Anglia vehet részt a programban, a jelentkezők meghatározott összegű támogatást kaphatnak, maximum 3500 font (mintegy 1,3 millió forint) szigetelés és fűtéskorszerűsítés esetén.  Amennyiben központi fűtést szükséges kiépíteni akkor ennek értéke 6000 font (2,2 millió forint) is lehet. A rendelkezésre álló összeg 874 millió Font (322 milliárd forint) a 2008-2011 közötti időszakra.

Ausztriában 20 százalékos támogatás is elég a sikerhez

Az osztrák pályázatot 2009-ben indították el összesen 100 millió eurós (31,4 milliárd forintos) támogatási kerettel, mely a lakosságot és a cégeket célozta meg.  A nagy érdeklődésre való tekintettel ez az összeg néhány hónap leforgása alatt el is fogyott, de a rendszer újabb pénzek allokálásával tovább működik, 2011. március 1-től újabb 100 millió eurós kerettel.

A lakosságnál a beruházási összeg 20 százalékát fedezi a támogatás, de maximum 5000 euró adható lakásonként a hőszigetelésnél, és 1500 euró a fűtési rendszer átalakításnál, ezáltal összesen 6500 euró (kétmillió forint) támogatás igényelhető. A támogatásra nem csak a lakástulajdonosok, de a bérlők is pályázhatnak elsősorban az energiahatékonysági felújításra, de bizonyos mértékig a megújuló energia is támogatható.

Rovatok