Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben még nagyobb magyar hiánnyal számolnak

2012. március 8., csütörtök 21:06

Az Európai Bizottság szakértői felülvizsgálták az idei és jövő évi magyar költségvetési hiányra vonatkozó korábbi prognózisukat, e szerint 2012-ben az EB által korábban várt 2,75-ös értékkel szemben 3 százalék lehet a hiány, 2013-ban pedig 3,6 százalék a korábban várt 3,25 százalék helyett - írja a portfolio.hu. A kormány deficitcélja 2012-re 2,5, 2013-ra 2,2 százalék.

Az Európai Bizottság oldalán elérhetővé vált az a háttéranyag, amely Magyarország aktuális költségvetési folyamatait elemzi és mutatja be Brüsszel friss, Magyarországra vonatkozó prognózisait (miután a pénzügyminiszterek tanács január 24-én elfogadta a Bizottság ajánlását a Magyarországnak szánt kohéziós források felfüggesztéséről) - írja a portfolio.hu.

A 12 oldalas bizottsági háttéranyagból kiderül, hogy a szakértők felülvizsgálták a 2012-es és 2013-as költségvetési hiányra vonatkozó korábbi prognózisukat. Ezek szerint idén 3 százalék lehet a költségvetés hiánya (szemben a korábban várt 2,75 százalékos értékkel), míg jövőre már 3,6 százalékos deficitet lát (a korábbi 3,25 százalék után.) A magyar kormány deficitcélja 2012-re 2,5, 2013-ra 2,2 százalék.

A szakértők szerint a magasabb hiány oka elsősorban a kisebb adóbevétel, amit a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisuk felülvizsgálata magyaráz. Emlékeztetnek arra, hogy a Bizottság nemrég 0,1%-os recesszióra módosította az idén várható GDP-növekedést a korábbi 0,5%-os növekedés után. Az idei hiányprognózist GDP-arányosan 0,15 százalékkal emelik a közösségi közlekedési vállalatokhoz kapcsolódó magasabb kiadások.

Az Európai Bizottság emellett elcsúszásokat vetít előre a gyógyszertámogatások csökkentésének esetében is. Ezeket a negatív költségvetési folyamatokat csak részben ellensúlyozza az, hogy a várakozásoknál jobban teljesített 2011-ben a költségvetés.

A Bizottság anyaga arra is kitér, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak 0,35 százalékos költségvetési költsége van, ezt teljes egészében ellensúlyozza viszont a rendkívüli tartalékok 0,4 százalékos (GDP-arányos) növelése. Mindent összevetve a bizottsági szakértők 1,5%-os elcsúszást látnak a költségvetésben az eredeti tervekhez képest és ezt csak részben ellensúlyozza a tartalékok (GDP-arányos) 0,7 százalékról 1,1 százalékra történő emelése. Ebből adódik, hogy Brüsszel a kormány 2,5 százaléjos deficitcéljával szemben 3 százalék körüli hiányt vár az idei évre.

A jövő évre már 3,6 százalékos deficitet jelez előre az Európai Bizottság, a háttéranyag szerint ennek hátterében elsősorban olyan hiánynövelő tételek állnak, amelyek már 2012-ben is kifejtették hatásukat (így például alacsonyabb adóbevételek a lassabb gazdasági növekedés miatt, és a gyógyszertámogatások esetében megfigyelt elcsúszások).

Míg az idén GDP-arányosan 0,5 százalékos az eltérés a kormány célja és az EB hiányprognózisa között, jövőre még nagyobb, GDP-arányosan 1,4 százalékos az eltérés, ami megközelítőleg 400 milliárd forintos "lyukat" jelent - állapítja meg a portfolio.hu.

Ez a kormány számára azt jelenti, hogy az eddig beharangozott, a GDP 0,4 százalékára rúgó pótlólagos költségvetési kiigazítás 2013-ban nemcsak a 2,2 százalékos hiánycél teljesítéséhez nem lesz elegendő, hanem az unió által elvárt 3 százalékos küszöbérték teljesítéséhez sem. Vagyis a kormánynak újabb pótlólagos költségvetési intézkedéseket kell tennie a következő fél évben, hogy meggyőzze Brüsszelt a 2013-as költségvetési folyamatok tarthatóságáról, és ezzel elkerülhetővé váljon a kohéziós források befagyasztásának lehetősége - írja a portfolio.

Rovatok