Index Vakbarát Hírportál

Mellár: Növekedési tervre van szükségünk

2012. június 7., csütörtök 21:27

Növekedési terv létrehozását és az alacsony szakképzettségű és mobilitású emberek foglalkoztatását sürgeti Mellár Tamás, a KSH volt elnöke. Szerinte ezzel összefüggésben a mezőgazdaság, az élelmiszergazdaság és a megújuló energia területén kellene befektetni. A kis- és közepes vállalkozásokat a közgazdász szerint szövetkezetbe, részvénytársaságba vagy bármilyen olyan szervezetbe kellene integrálni, ahol képesek lennének nagyban termelni, és piacra lépni. Hozzátette, hogy ki kellene egyezni a külföldi tőkével, és kiszámíthatóbb, 3-5 évre előre látó környezetet kialakítani számukra. Ezekkel az intézkedésekkel 2-3 év alatt el lehetne érni 2, maximum 3 százalékos gazdasági növekedést. A közgazdász mindezt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Political Capital közös rendezvényén mondta el, ahol Oszkó Péter volt pénzügyminiszterrel vitázott arról, hogy valós dilemma-e a stabilitás és a növekedés szembeállítása.

Mellár szerint az idén egy százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság és sem várható másfél százalékos növekedés. Ezt azzal magyarázta, hogy a beruházások 3-4 éve csökkennek, a felsőoktatásból pénzt vonnak ki, a munkahelyteremtés pedig egyenlő a közmunkaprogramokkal. Rámutatott: nem lehet látni, hogy kínálati oldalról mi lehetne a növekedés forrása.

Az IMF tárgyalások kapcsán Oszkó úgy vélekedett, nagy külső adósságállomány miatt Magyarország "zsákban táncol", ami meghatározza gazdasági pályáját. A volt pénzügyminiszter szerint a kormány megítélése "végletesen rossz" a vállalkozók, a beruházók, a pénzpiacok szemszögéből, ezért van szükség a mielőbbi megállapodásra, ami racionális és kiszámítható színben tüntetné fel a gazdaságot. Mellár szerint viszont a kormánynak nem szándéka a hitelszerződés megkötése, csupán az, hogy tárgyalásban legyen, ezzel nyugtatva a piacokat.

Rovatok