Index Vakbarát Hírportál

Obama: Fel kell tőkésíteni a gyengélkedő európai bankokat

2012. június 8., péntek 18:56

Az európai vezetőknek sürgősen lépéseket kell tenniük az euróövezet stabilizálása érdekében, például a bankok feltőkésítése révén – jelentette ki pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama rámutatott, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere, ezért az óceán túlpartján végbemenő fejlemények óhatatlanul hatással lesznek az amerikai gazdaságra, és ezzel természetesen az újraválasztási esélyeire.

Az amerikai elnök szerint az európai vezetők tudatában vannak annak, hogy a helyzet súlyos, és ez sürgős intézkedéseket kíván, a fiskális szigort ki kell egészíteni a gazdaságélénkítés eszközeivel, különben a gazdaság negatív spirálba kerül.

Megfogalmazása szerint Washington nem kívánja megmondani partnereinek, hogy mi a teendő, de kész megosztani velük a saját tapasztalatait. Mint mondta, az amerikai bankok az 2009-2010-ben végrehajtott intézkedések következtében stabilabbak az európai pénzintézményeknél.

A küszöbönálló, megismételt görög parlamenti választással kapcsolatban kijelentette: mindenki érdeke, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon. Szavai szerint mindenki megérti majd, ha a görögök a kilépés mellett szavaznak, de a távozást követően a nehézségeik még súlyosabbá válnak.

Obama egyúttal sürgette a kongresszust, hogy fogadja el a tavaly beterjesztett munkahelyteremtő programjának eddig elutasított részeit, hogy megerősítse az Egyesült Államok helyzetét a világgazdaság nehézségei közepette. Sürgette, hogy a törvényhozás mind szövetségi mind állami szinten tegye lehetővé a közalkalmazottak foglalkoztatásának bővítését és támogassa az építőiparnak munkát adó infrastrukturális beruházásokat.

Obama hangsúlyozta, hogy 25 havi csökkenés után 27 hónapja folyamatosan növekszik a munkahelyek száma, eddig összesen 4,3 millióval. A munkanélküliségi ráta ennek ellenére még mindig 8,2 százalék, ami amerikai viszonylatban negatív mutatónak számít az újraválasztásáért harcoló elnök számára. Obama a közvélemény-kutatások szerint öt hónappal a választói döntés előtt fej-fej mellett áll valószínű kihívójával, Mitt Romney-val.

Romney válaszbeszédében ismételten a kormányzati kiadások csökkentése mellett foglalt állást, és a republikánus többségű képviselőház, ahogy eddig sem, várhatóan ezután sem fogja támogatni Obama elképzeléseit.

Rovatok