Index Vakbarát Hírportál

Adócsalással vádolnak egy zalai ügyvédet

2012. június 28., csütörtök 17:25

Vádemelési javaslattal zárták le a Zala megyei ügyvédi iroda ellen folytatott nyomozást a NAV pénzügyi nyomozói. Az ügyvédi iroda ellen adócsalás, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt indítottak eljárást.

A Zala megyei székhelyű ügyvédi irodánál és ezzel párhuzamosan az irodát képviselő ügyvédnél a az adóhivatal Zala megyei igazgatósága az adóbevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést végzett. A vizsgálat jelentős összegű adóeltitkolást tárt fel, ezért adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek az ügyvéd ellen.

A bizonyítási eljárás során megkeresték az ügyvédi iroda banki folyószámláját vezető pénzintézetet is. Tájékoztatása alapján a magánszemély folyószámláján több, az ügyvédi iroda tevékenységével összefüggő tételt találtak. Az ellenőrzéskor azt is megállapították, hogy a befizetések az ügyvédi iroda ügyfeleitől származó munkadíjak. Az iroda a magánfolyószámlára befolyó tételekről bizonylatot nem állított ki, a pénzösszegeket sem a bevételei között, sem az adóbevallásában nem szerepeltette, így adót sem fizetett utánuk.

Az irodát képviselő ügyvéd ellen adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt a regionális adó-főigazgatóság tett büntetőfeljelentést, ennek alapján az adóhatóság pénzügyi nyomozói folytattak nyomozást, és vádemelési javaslattal megküldték az ügyet az ügyészségnek.

Rovatok