Index Vakbarát Hírportál

Energetikai krízis vár Indiára

2012. július 2., hétfő 10:20

Komoly hiány léphet fel Indiában az ország ellátásához szükséges energiahordozókból. A távol-keleti országban hiány mutatkozik szénből, kőolajból és földgázból is, amiket India kénytelen importálni, ami azonban túl drága megoldás. Helyzetüket nehezíti, hogy gazdasági versenyben állnak Japánnal, Kínával és Észak-Koreával is. A legtöbb olajat a vitatott politikai helyzetű Iránból importálja az ország, írja a The Wall Street Journal.

A fosszilis energiahordozók hiányában mintegy 400 millió lakos elektromos árammal való ellátása, a nagyvállalatok felhőkarcolóinak és irodaházainak világítása, valamint 1,5 millió jármű üzemanyaggal történő ellátása került veszélybe. Tavaly India 141 milliárd dollárt költött olajimportra, ami 41 százalékkal haladta meg a 2010-es számadatokat. Bár India maga is rendelkezik olajlelőhelyekkel, ezek feltárása eddig nem oldotta meg a problémákat.

A legsúlyosabb azonban a szén hiánya, aminek az importjára tavaly 17,6 milliárdot költöttek, de még így is hiány mutatkozik az energiahordozóból. Mivel az ország energiával történő ellátásának a felét adja a szén, annak hiánya megbénítja az energiaszektort, így a nagyvállalatok számos, több milliárd dolláros projektet voltak kénytelenek elhalasztani. Március végén az ország 32 erőművében kritikusan megcsappant a szénkészlet mennyisége, ezért a kormány kénytelen volt egy hétre hatvan százalékra csökkenteni több erőmű kapacitását.

Az energia hiánya a városokon kívül, a mezőgazdaságban is érezteti a hatását. A vidéki orvosok közül többen számoltak be arról, hogy gyógyszerkészleteik tönkrementek az áramszünetek során leállt hűtőszekrényekben, az öntözéshez szükséges szivattyúk és pumpák pedig szintén nem működnek elektromos áram nélkül.

Az energiahordozók egyre nagyobb hiányának köszönhetően az indiai gazdaság növekedése jelenleg is érezhetően lassul. Az üzleti beruházások száma csökkent, ez pedig megakasztotta a reformokat is. Az idei első negyedévben mindössze 5,3 százalékos növekedést könyvelhettek el, ami jóval alatta marad a tervezett 9 százalékos célnak. Bár a kőolaj világpiaci ára csökkent az elmúlt hónapokban, ez Indiában nem éreztette a hatását, mivel a nemzeti valuta, a rúpia árfolyam csökkent a dollárral szemben. Ezen kívül az állami tulajdonban lévő cégek a fogyasztók védelme érdekében kénytelek voltak mesterségesen alacsonyan tartani az áraikat, ami miatt több milliárd dolláros veszteségekkel zártak

Rovatok