Index Vakbarát Hírportál

12 ezer dél-afrikai bányászt bocsátottak el

2012. október 5., péntek 16:16

A világ legnagyobb platina-előállítója, az Anglo American Platinum 12 ezer sztrájkoló munkást rúgott ki Dél-Afrikában – írta meg a BBC.

Az Amplats szerint a 28 ezer munkás három hete tartó illegális sztrájkja 1200 kg platina, vagyis 82 millió dollár veszteséget okozott a cégnek.

Pénteken egy halálos áldozattal járt a sztrájkoló bányászok és a rendőrök összecsapása az Anglo American Platinum (Amplats) bányavállalat egyik dél-afrikai telepén. Egy bányászaktivista, Gaddhafi Mdodoa szerint a sztrájkolót a rendőrök lőtték agyon, de ezt Ngubane rendőrtábornok tagadta a BBC-nek. Szerinte „a halálesetnek semmi köze nem volt a rendőrség akciójához”. A tábornok szerint kétszáz tiltakozó tüntetését kellett feloszlatni a rustenburgi bányában.

A dél-afrikai bányákban nyár óta tartanak a tiltakozások, a bányászok magasabb béreket követeltek. A rustenburgi bányában három hete sztrájkolnak. Augusztusban a Marikana bányában torkollt véres erőszakba a sztrájk, a rendőrök 34 bányászt lőttek agyon. Ott az Amplats végül megemelte a bányászok bérét.

Rovatok