Index Vakbarát Hírportál

Szünetel a ritkaföldfém-termelés Kínában

2012. október 23., kedd 17:28

Körülbelül 50 százalékkal csökkent a ritkaföldfémek piaci ára az idén a világszerte mérséklődő kereslet miatt. A legnagyobb kínai kitermelő kedden jelentette be, hogy visszafogják a termelést. A belső-mongóliai Baotou Steel Rare-Earth csoport a piac stabilizálása, valamint a kereslet és kínálat összehangolása érdekében határozott a termelés és a válogatás egy hónapos leállításáról néhány egységnél.

A magyarázat szerint a világpiaci igény a globális gazdasági lassulás miatt az év második felétől olyan mértékben visszaesett, hogy az az árak folyamatos csökkenéséhez vezetett. A Baotou a harmadik negyedévben csaknem 90 százalékos nyereségzuhanást könyvelhetett el. A vállalat részvényei június és szeptember között 13,8 százalékkal estek, de az idei évet tekintve még mindig 72 százalékos emelkedést mutatnak.

A megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az árak tavaly még szárnyaltak, ugyanis Kína visszafogta az exportot, ami miatt Japán, az Európai Unió és az Egyesült Államok szót is emelt. A megváltozott piaci helyzetben az Egyesült Államok, Kanada és India is fontolóra vette évtizedekkel korábban bezárt bányáinak újranyitását, Japán pedig új piacok után nézett, például Mongóliában és Vietnamban.

A kínai monopólium

A ritkaföldfémek 17 elemből álló csoportja nélkülözhetetlen egy sor fontos csúcstechnológiát képviselő termék, így például mobiltelefonok, számítógépek, szélturbinák, elektromos autók vagy fegyverek gyártásához. A világpiacon az elmúlt években a szükségletek 90 százalékát fedezték Kínából, miközben az ország a Föld becsült tartalékainak mindössze 23 százalékával rendelkezik.

A ritkaföldfém-bányászat költséges és rendkívül környezetkárosító, ami azt is jelenti, hogy a károk helyreállítása tetemes összegeket emészt fel. Szakemberek szerint egyrészt éppen ez az, ami más országokat visszatartott a bányászattól, másrészt az, hogy a kínai exportárak a korábbi rendezetlen belső termelői és piaci viszonyok miatt igen alacsonyak voltak.

Rovatok