Index Vakbarát Hírportál

A magyar átlagautó a 12 éves Opel

2012. november 5., hétfő 21:22 | aznap frissítve

Az átlagos magyar autós szürke vagy ezüstmetál autót vezet, ami a legtöbb esetben Opel márkájú és átlagosan 12 éves. Az információ forrása a Generali biztosító kilenc Kelet-közép-európai országban, saját ügyfelei körében elvégzett felmérése.

Az Opel nem csak nálunk népszerű, Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában is a biztosított autók 8-1 százalékát adja a márka. A GPH felmérése alapján Magyarországon a kötelező felelősségbiztosítást kötők közt az Opelé az első hely 13, a második a Suzuki 11, harmadik a Volkswagen 8,7 százalékkal. A CASCO biztosítások között a Suzuki lekörözte az Opelt, itt a sorrend: Suzuki (15,4 százalék), Opel (15,3 százalék), és Ford (13 százalék).

A biztosított autók leginkább szürke vagy ezüstmetál színűek (kötelezőnél 26 százalék, CASCO-nál 36 százalék). Ez a szín nem csak nálunk vezet, Bulgáriában és Csehországban is gyakori autószín. "A leggyakrabban biztosított autószínek azok, amelyek nagyjából 10 éve voltak a legnépszerűbbek. Ennek hátterében az állhat, hogy a válság miatt sokan nem engedhették meg maguknak, hogy lecseréljék öregedő autóikat.” - mondta el Ilics László, a Generai vezetője.

A biztosított autók átlagéletkora Európa-szerte 8 és 16 év között mozog. Magyarországon a legtöbb biztosított autó 14 éves, ennek a korosztálynak az aránya 20 százalék. A második legtöbbet biztosított korosztály a 8 éves autóké, 18 százalékkal.

Rovatok