Index Vakbarát Hírportál

Sokan választanak új kötelezőt

2012. november 14., szerda 12:15 | aznap frissítve

Szombat óta harmadával nőtt a kötelező biztosítást váltók száma a Netrisk.hu biztosítási portálon, vélhetően a napokban postázott biztosítói számlalevelek hatására, melyek esetenként jelentős áremelést tartalmaztak. A nem váltó ügyfelekre kivetett pluszdíj ösztönzi az újrakötést is: az autósok több mint negyven százaléka eddigi biztosítójához szerződik újra. A bónuszvédelem további értékesítésének eltörlése a biztosítók erősorrendjét is átalakította. Az olcsó casco és a KGFB+ az új sláger.

Felpörgette a kötelező váltást a biztosítók díjemelése, mellyel a napokban postázott díjértesítőkben szembesülhettek az érintett autótulajdonosok. Több biztosító ugyan eltérő szegmensekben, de érdemben drágítja jövőre maradó ügyfelei kötelező biztosítását. Csak az új belépőknek ad alacsonyabb díjat. A korábbi évekre jellemzőnél is nagyobb árkülönbség ösztönzi az újrakötéseket is: a biztosítást váltók több mint negyven százaléka meglévő biztosítójánál szerződik újra, vagyis felmondja, majd ugyanott újraköti szerződését, hogy megkapja az új ügyfeleknek járó kedvezményeket. Összességében szombat óta 35 százalékkal nőtt az elvégzett kalkulációk, és 33 százalékkal a megkötött új szerződések száma a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon.

Miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) eltörölte a bónuszvédelem szolgáltatás további értékesítésének lehetőségét, és november 16-ig új díj hirdetésére kötelezett több biztosítótársaságot, az elmúlt pár napban a biztosítók sorrendje is átalakult valamelyest: a legtöbb új szerződést változatlanul a K&H Biztosító köti, ám a második helyre felzárkózott a Genertel, míg a Waberer Hungária a harmadik helyre csúszott vissza. A Köbe változatlanul a negyedik, az Uniqa viszont már a lista ötödik helyén áll.

A biztosítók versenyére érdemi hatással vannak a casco együttkötési ajánlatok is. A most, novemberben megkötött casco szerződések átlagdíja alig több mint ötvenezer forint, ami jó harminc százalékkal alacsonyabb a november elseje előtti átlagos árszintnél. A casco áresés évek óta jellemző a kötelező biztosítási kampányban, hiszen a cascóval is rendelkező autósoknak az együttkötési lehetőség komoly vonzerő: aki a kötelezőt és a cascót együtt köti, a váltással novemberben már több tízezer forintot takaríthat meg.

A legtöbb casco szerződés az egy és nyolc év közötti autókra születik, de az olcsó cascónak köszönhetően egyre nő a cascóval biztosított autók életkorának felső határa is. Esetenként ma már 13 éves járművekre is megkötik ezt a biztosítást, miután az alacsony kampánydíjon már ez is megéri. Nem is beszélve arról az emelkedő tendenciáról, ami az autó életkorától függetlenül az elérhető árú kiegészítő biztosítások választása terén látható.

Rovatok