Index Vakbarát Hírportál

Mélyül a portugál és a görög recesszió

2012. november 14., szerda 13:06

Görögországban és Portugáliában is gyorsult a gazdasági visszaesés a harmadik negyedévben a szerdán közölt előzetes adatok szerint.

A görög statisztikai hivatal (Elstat) azt jelentette, hogy a hazai össztermék (GDP) 7,2 százalékkal csökkent a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten a második negyedévi 6,3 százalék visszaesést követően. A görög gazdaság ötödik éve van recesszióban.

Az Elstat a korábbi statisztikák módszertani felülvizsgálata miatt több negyedév óta nem közölt negyedéves GDP-adatokat. A görög kormány egyébként azzal számol, hogy sok év után csak valamikor a jövő év végén nőhet először a GDP.

Portugália GDP-je 3,4 százalékkal esett vissza éves szinten, és 0,8 százalékkal negyedéves összehasonlításban az ország statisztikai hivatalának szerdán ismertetett nem végleges adatai szerint. A portugál gazdaság ezzel már nyolcadik negyedéve zsugorodik.

A második negyedévben a GDP 3,2 százalékkal csökkent éves, és 1,1 százalékkal negyedéves szinten.A kormány várakozásai szerint az idén 3 százalékkal mérséklődik a GDP a tavalyi 1,7 százalékos csökkenés után. Jövőre további 1 százalék gazdasági visszaeséssel számolnak.

A portugál statisztikai hivatal egyébként csak december 7-én tudja ismertetni a harmadik negyedévre vonatkozó végleges adatokat.

Rovatok