Index Vakbarát Hírportál

620 milliárdot vállal át az állam az önkormányzatok adósságából

2012. november 15., csütörtök 18:01

Lázár János és Matolcsy György csütörtökön Hódmezővásárhelyen tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták, hogy a kormány hogyan tervezi rendezni az önkormányzatok adósságának átvállalását. 1956 település összesen 620 milliárd forintnyi adósságát fogja rendezni a kormány.

Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta, hogy Orbán Viktor hétfőn arra fogja kérni az országgyűlési képviselőket, hogy keressék fel a saját területükhöz tartozó 5000 fő alatti települések vezetőit, és kezdjék el a tárgyalásokat az önkormányzatok adósságainak átvállalásával kapcsolatban.

Az 5000 fő felettiekkel a Belügyminisztérium fog tárgyalni – mondta Lázár. A megyei jogú városokkal egy delegáció fog tárgyalni, amit Fónagy János államtitkár vezet majd, de tagja lesz még Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Tállai András államtitkár és Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár. Ők fognak tárgyalni a budapesti önkormányzattal és a területeket tömörítő Budapesti Önkormányzatok Szövetségével és a fővárossal is.

620 milliárd 1956 településnek

Matolcsy György elmondta, hogy az adósságvállalás 1956 települést fog érinteni, és ezekkel mind egyesével tárgyalnak majd. Ezeknek a 90 százaléka 5000 fő alatti település, ezek 95-100 milliárd forintot fognak kapni, a többi pénzt az 5000 fő fölötti települések adósságaira fordítják. Az egész adósság-átvállalás 620 milliárd forintot tesz majd ki – mondta. Matolcsy szerint az 5000 fő alatti településekkel még idén meg szeretnének állapodni, a nagyobbakkal a tárgyalások elhúzódhatnak 4-6 hónapig is.

Matolcsy az Index kérdésére elmondta, hogy egyelőre nem kérték fel a Nemzeti Bank vezetésére, ezért egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Brüsszel nem tartja hitelesnek, hogy Magyarország 2014-ben is 3 százalék alatt tudja tartani a hiányt, azt mondta, hogy: „A 2014-es költségvetésről beszélni Brüsszel részéről látnoki képességre vall.” Ahogy idén és jövőre is, a következő 5-10 évben biztosan 3 százalék alatt lesz a hiány –mondta.

Azt, hogy éves szinten 1,5 százalékos a visszaesés, Matolcsy főleg az eurózóna válságának és az aszálynak tulajdonította. 2012 a legrosszab év magyarország számára, de „jövőre már a beruházások és a növekedés trendfordulója jöhet” – mondta.

Kedvezményeket kaphatnak

Azok az önkormányzatok, amik felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, kedvezményekre számíthatnak – mondta Semjén Zsolt Szekszárdon. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az eladósodott önkormányzatok egy része súlyos felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, más részük azért adósodott el, mert a beruházásokhoz nem volt önerejük, jelentős részük pedig a működéshez vett fel hitelt.

Kirívó esetben előfordulhat, hogy olyan felelőtlen volt a gazdálkodás, amelynek büntetőjogi következményei lehetnek, ennek feltárása az Állami Számvevőszékre tartozik – mondta. Nagyobbrészt viszont politikai felelősség állapítható meg, aminek a feltárása legitim dolog, hogy az emberek tudják a következő választáson, hogyan jutott ide a településük – mondta.

Rovatok