Index Vakbarát Hírportál

Büdös lett a francia sajt

2012. november 20., kedd 13:34

Megvonta Franciaországtól a lehetséges legjobb, "Aaa" besorolását hétfőn a Moody's hitelminősítő, azzal indokolva a döntést, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy az Unió második legnagyobb gazdasága mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

A versenyképesség hiánya

A franciákat a három nagy hitelminősítő közül most már csak a Fitch Ratings tartja a legmagasabb osztályban, de tavaly december óta itt is negatív kilátású a francia besorolás. Ennek komoly jelentősége lehet az euróövezeti válságkezelő rendszerek (EFSF, ESM) piaci finanszírozási költségei szempontjából, mivel e mechanizmusok második legnagyobb garantáló országa Németország után Franciaország. Így ugyanis a franciák drágábban tudják majd finanszíroszni az adósságaikat, ráadásul kevesebb lehet a pénz is, amivel ezeket a rendszereket támogatni tudják.

A Moody's a francia leminősítés bejelentéséhez fűzött hétfő éjjeli londoni elemzésében a francia gazdaság növekedési kilátásait rontó tényezők közé sorolta a versenyképesség fokozatos, de kitartó hanyatlását - különösen Németországhoz, Nagy-Britanniához és az Egyesült Államokhoz mérve -, valamint a munkaerőpiac, illetve az áruk és szolgáltatások piacának régóta gondokat okozó merev struktúráját is.

Eladósodott állam

Szintén a versenyképességet tartja a legnagyobb problémának az Economist is, ami a legfrisseb lapszámban címlapon hozta a francia gazdaság problémáit. A lap szerint a franciák azért válnak egyre versenyképtelenebbé, mert hatalmas adó és szociális terhek rakódnak a munkákra, a munkaügyi szabályozás pedig rendkívül szigorú.

Emiatt gyakorlatilag alig jönnek létre kisebb cégek, amik a jelenlegi gazdasági helyzetben az európai növekedés alapját adják. A munkanélküliség tíz százalék fölötti, a fiatalok negyedének nincs munkája.

Franciaországnak ráadásul 1981 óta nem volt egyetlen kiegyensúlyozott költségvetése sem, ezért az államadósság az akkori 22 százalékról mára 90 százalék főlé nőtt. Ez jelentősen csökkenti az ország mozgásterét a gazdaságélénkítésben.

Az Economist azt is megemlíti azonban, hogy most van esély arra, hogy javítsanak a helyzeten. Francois Hollande baloldali kormánya ugyanis a törvényhozás minden szintjén többséget szerzett a választásokon, ráadásul a szakszervezetekkel is jobban kijön, mint korábban Nikolas Sarkozy jobboldali kormánya.

Ezért a már meglépett baloldali intézkedések, mint a legjobban keresők jövedelemadójának 75 százalékra növelése, ellesúlyozásaként könnyebben lenyomhatják a szakszervezetek torkán az olyan intézkedéseket, amik enyhítik a munkajogi szabályozásokat, vagy a munkabérre rakódó terheket.

Nekünk még jól jöhet

Hasonóan gondolkodik Nikicser László, Magyarország korábbi párizsi nagykövete is. Szerinte a leminősítések jórészt politikai jellegűek, hiszen a brit székhelyű Moody's és a szintén brit Economist sem szimpatizál a franciák hagyományosan nagy államot és újraelosztást kedvelő gazdaságpolitikájához.

Emellett a francia kormányváltást nem fogadta könynen az európai politika sem. Hollande kormánya már most több oylan baloldali intézkedést hozott, amik erőteljesen akadályozzák a növekedést. Ráadásul Hollande a ciklusát is úgy kezdte, hogy újra akarja tárgyalni az európaktumot és a franciák pénzügyi hozzájárulását Németországgal, amiről Angela Merkel persze hallani sem akart.

A franciákon viszont most érződik, hogy hajlandóak változtatni - nem is nagyon tehetnek mást. Nikicser szerint a francia gazdaságpolitika ismét elkezdett az újraiparosítással foglalkozni, hogy a munkához kötődő terheket csökkentve könnyebben fel tudják venni a versenyt Németországgal. Nikicser szerint az, ha a francia gazdaság a történtek miatt reformokba kezd és versenyképesebbé válik, még Magyarországnak is jól jöhet. Ha ugyanis átalakul Európa gazdasági erőtere, új piacok nyílhatnak meg előttünk is.

De mi az az AA?

A Moody's "Aa1"-es besorolása más hitelminősítők osztályzati módszertanában "AA plusz"-nak felel meg.  Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már januárban megvonta Franciaországtól a legmagasabb szuverén besorolást, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva a francia osztályzatot.

Franciaország a Moody's hétfőn bejelentett leminősítése nyomán így most már az intézményi kötvénybefektetők szempontjából is kikerült az "AAA/Aaa" osztályzatú adósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.

A hitelminősítő szerint emellett bizonytalanabbá váltak Franciaország költségvetési kilátásai is. A Moody's ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy túlzottan derűlátónak tartja a francia kormány GDP-növekedési várakozásait, amelyek 2013-ra 0,8 százalékos, 2014-től pedig 2,0 százalékos éves növekedési rátákat valószínűsítenek. A hitelminősítő közölte, hogy továbbra is látja a kockázatát a költségvetési elcsúszásnak, és annak, hogy további államháztartási konszolidációs intézkedésekre lesz szükség.

Az ár is húzza

A francia hazai fogyasztásra az emelkedő munkanélküliség mellett adóemelések, az elkölthető jövedelmi hányad növekedésének lassúsága, valamint az ingatlanpiacon zajló korrekció is nyomást gyakorol. Valószínűtlen ugyanakkor, hogy a nettó export (a kivitel importot meghaladó része) a gazdasági aktivitás hajtóereje lesz, tekintettel a csökkenő külső keresletre, különösen az olyan nagy külkereskedelmi partnergazdaságokban, mint Olaszország és Spanyolország - áll a Moody's elemzésében.

A Moody's szerint a francia szuverén adósosztályzat leminősítésének fő tényezői közé tartozik az is, hogy - éppen a gazdasági növekedéssel, a költségvetési teljesítménnyel és a finanszírozási költségekkel kapcsolatos növekvő kockázatok miatt - egyre nehezebb megjósolni, hogy a francia gazdaság mennyire bizonyulhat ellenállóképesnek a jövőbeni euróövezeti sokkhatásokkal szemben. A cég szerint ebben az összefüggésben Franciaország aránytalan mértékben ki van téve az európeriféria kockázatainak a kereskedelmi kapcsolatok, illetve a bankrendszer révén.

Elfogyhat a pénz

Mindemellett még növekszik is Franciaország kitettsége az euróövezeti adósságválságnak, tekintettel azokra a megnövekedett euróövezeti forrásokra, amelyeket esetleg mozgósítani kell a bajba jutott államadósok és bankok megsegítésére az EFS/ESM rendszer, illetve az eurójegybank (EKB) mechanizmusai révén.

Előállhat az a helyzet, hogy éppen Franciaország - hasonlóan más nagy és magasan besorolt valutauniós gazdaságokhoz - nem tudja majd igénybe venni szükség esetén ezeket a segélymechanizmusokat, mivel addigra esetleg kifogynak e támogató rendszerek forrásai, hangsúlyozták a Moody's elemzői.  A hitelminősítő szerint a negatív kilátás érvényben tartását a gyenge makrogazdasági környezet indokolja, és az, hogy a Moody's jelentős kockázatokat lát a kormány tervezett reformjainak kivitelezésére.

Azért figyelnek

A cég szintén negatív kilátást tart érvényben azokra az "Aaa" besorolású eurótagállamokra, amelyekre várhatóan a legnagyobb pénzügyi teher hárul majd az EFSF, az ESM és az EKB támogatási műveleteiből. Így negatív a kilátása Németország, Hollandia és Ausztria "Aaa" államadós-osztályzatainak is, áll a Moody's indoklásában.

Az ügynökségek képviselői általában évente egyszer látogatják meg a vizsgált kibocsátót. Beszélgetnek a kibocsátó, az állampapírok esetében az állam, egy cég kötvényeinél a cég képviselőivel és a gazdasági élet főbb szereplőivel, elkérik az értékelés kialakításához szükséges adatokat, és áttekintik a korábbi besorolást.

De minősítenek a látogatástól függetlenül is, folyamatosan értékelik a kibocsátókra vonatkozó információkat. A hitelminősítők értékelése nem mindig egyforma, óriási különbségek azonban nincsenek közöttük.

Rovatok