Index Vakbarát Hírportál

Csődeljárás folyik a Twinkie gyártója ellen

2012. november 22., csütörtök 17:29

 000 156458823

Csődöt jelentett az Amerikában a '30-as évek óta népszerű, kultikus süteményt, a Twinkiet gyártó Hostess Brands Inc - írja a Chicago Tribune. A döntéssel 15 000 ember azonnal elvesztheti az állását, további 3200 dolgozónak pedig négy hónapon belül szűnik meg a munkaviszonya. A 33 gyárat, 565 elosztó központot és 570 pékséget üzemeltető cég úgy számol: március végére már csak körülbelül 200 alkalmazottra lesz szüksége.

A Twinkie az 1930 óta létező Hostess egyik legnépszerűbb terméke volt egészen a cég 2012-es csődjéig. “Aranyszínű piskótafalat krémes töltelékkel” - ezzel a szlogennel árulták a kis piskótarudakat. A süteményt James Alexander Dewar találta ki, aki pékségében epres süteményeket gyártott, de nem tudott mit kezdeni a gépekkel, amikor nem jutott eperhez. Ekkor találta ki a Twinkie-t, amit eredetileg banános krémmel töltöttek meg. A II. világháborúban megcsappant a banánellátás, ekkor váltottak a mai napig népszerű, majd gyakorlatilag egyeduralkodóvá váló vaníliás töltelékre - írta a Velvet.

A népszerű sütemény gyártója, akinek a Twinkien kívül olyan más népszerű márkái is voltak, mint a Drake's cakes és a Wonder Bread, azután került nehéz helyzetbe, hogy a munkásainak egyharmadát képviselő egyik szakszervezet sztrájkba kezdett két héttel ezelőtt. Innentől kezdve a cég naponta kb. 1 millió dollár veszteséget termelt. Ennek ellenére a Hostess optimista: szerinte a közkedvelt márkák megmenekülhetnek, azokra már most számos felvásárlási ajánlat érkezett.

A cég becslések szerint jelenleg körülbelül 2,3 milliárd dollárt érhet, ami megegyezik éves bevételével. Ugyanakkor van körülbelül 900 millió dollár adóssága, és a csődeljárás kapcsán további 150 millió dollár adminisztratív költségre számíthat.

Mindeközben a Twinkies eltűnésének lehetősége szabályos hisztériát váltott ki az Egyesült Államokban: a rajongók lerohanták a boltokat az utolsó legyártott készletekért, azoknak a szerencséseknek egy része pedig, akiknél még otthon állt a sütemény a spájzban, most az ebay-en árulják az értékes kincseket. Bár a licitek nagy része az eredeti ár négy-ötszörösénél áll meg, több millió dolláros ajánlatokból is akad jó pár (bár ezek többsége jótékony célokra ajánlja fel az összeget).

A süti kultuszához az is hozzájárulhat, hogy a Zombieland című zombifilmben ez az eltűnőfélben lévő civilizáció utolsó relikviája. Az idei világvége és a zombik eljövetelének hívei szemében tehát az, hogy a Twinkie a valóságban is megszűnik, egyértelmű jele annak, hogy közel a vég .

Rovatok