Index Vakbarát Hírportál

Kicsivel kevesebb jogot kaphat a Kehi

2012. november 22., csütörtök 14:25

Az Index csütörtöki cikkének megjelenése után máris finomítanának a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) veszélyesen megnövekedő jogkörein. Az ügy előzménye, hogy a hivatal eddig a költségvetési körön belül vizsgálta az állami pénzek felhasználását. Az Ellenőrzési hatáskörét azonban most kiterjesztenék valamennyi olyan gazdasági társaságra, amelyben az állam közvetlenül vagy közvetve jelentős, vagyis legalább huszonöt százalék plusz egy szavazat részesedéssel rendelkezik, vagy rendelkezett az ellenőrzéssel érintett időszakban.

A politika szolgálatában

A Kehi jogszabályban rögzített feladata, hogy „a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó politikát érvényesítse”. Ellenőrzési tevékenységét a kormány által jóváhagyott éves terv szerint végzi. A kormány döntése, a miniszterelnök, vagy a Miniszterelnökségen működő jogi ügyekért felelős államtitkár utasítása alapján soron kívüli ellenőrzéseket is végezhetnek.

A törvénytervezet alapján a hivatalnak arra is lehetősége lesz, hogy visszamenőlegesen ellenőrizze azokat a cégeket és minden szerződéses partnerüket is, amelyekben az államnak korábban volt jelentős részesedése, a Kehi ellenőrzési jogköre ugyanis nincs időbeli korláthoz kötve.

Ehhez különösebb indokra se lesz szüksége, egyszerűen csak megjelenhetnek a rendőrökkel  és bármilyen adatot lemásolhatnak, ami az üzleti életben elképesztő értékű információhoz juttathatja a szervezetet és a kormányt. Korábban ilyet csak a PSZÁF-fal, az adóhatósággal  vagy épp számvevőszékkel közösen tehettek, akik szigorúan vannak szabályozva az ilyen jellegű kérdésekben, nagyon komoly indok kell az üzleti titkok erőszakos megszerzéséhez.

Amit mégse kell tudni

Az általános vita után cégek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) és az ellenzéki képviselők súlyos fenntartásaira annyi reagáltak a fideszes Répássy Róbert által, hogy „a jogi aggályaikat mindenképpen alaposan megvizsgáljuk”.

A legfrissebben beadott bizottsági módosító alapján sikerült is egy icipicit finomítani az eddigieken. A javaslat szerint a Kehi a személyes adataink közül nem tudhat meg mindent, amit a különböző állami és piaci szervezetek magánszemélyekről tudnak, így nem kérhetik ki a családi állapotunk adatait, a házasság vagy élettársi kapcsolat megkötésének részletes adatait, a nemünket  és azt sem, hogy ha kikerültünk az állami nyilvántartásból (ez általában az elhalálozást jelenti), akkor az miért történt.

Ezzel nyilvánvalóan csak a NAIH-nak próbáltak a kedvére tenni, és nekik sem teljes mértékben. A korábbi, ezeknél sokkal súlyosabb aggályokat úgy tűnik, hogy egyelőre lesöpörték az asztalról. Ha zárószavazásig nem jön be újabb kormányoldali módosítás, akkor persze ez azt jelenti, hogy véglegesen is.

Rovatok