Index Vakbarát Hírportál

Simor: A decemberi ülés különösen fontos lesz

2012. november 29., csütörtök 12:12

A monetáris tanácsnak jól meg kell fontolnia decemberben a kamatdöntést, mivel az új inflációs jelentés számos új információval szolgál majd - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön.

Simor András egy külföldi újságírókat tömörítő egyesület által szervezett eseményen úgy fogalmazott: a decemberi ülés különösen fontos lesz, mivel az MNB stábja által készített inflációs jelentést is áttekinti majd a tanács. "Ezért valószínűleg egy nagy lélegzetvételre van szükség a döntéshozatal előtt, hiszen sok információ lesz az asztalon."

Az MNB monetáris tanács kedden - egymást követő negyedik alkalommal - 25 bázispontos kamatdöntésről döntött. A jegybanki alapkamat így július óta 7 százalékról 6 százalékra mérséklődött.

Simor András a keddi - a kamatdöntő ülést követően tartott - sajtótájékoztatón elmondta, hogy a monetáris tanács ezúttal is szűk többséggel döntött az alapkamat csökkentése mellett. Ez - az előző hónapok szóhasználatával és a megismert jegyzőkönyvekkel egybevetve - azt jelzi, hogy a monetáris tanács belső tagjai, így Simor András elnök és két alelnöke a kamat tartására, míg a külső tagok a kamatszint mérséklésére szavaztak.

Londoni elemzők szerint a monetáris tanács az elkövetkező hónapokban tovább folytathatja a kamatcsökkentési ciklust. A Morgan Stanley szakértői szerint a folyamat csak "félúton" jár és a magyar jegybanki alapkamat jövő nyárra valószínűleg 5,00 százalékig csökken a mostani 6,00 százalékról.

William Jackson, a Capital Economics elemzője ugyanakkor úgy látja: jóllehet a következő hónapokban lehet még néhány MNB-kamatcsökkentés, ezeket később - az euróövezeti válság mélyülése miatt - várhatóan vissza kell majd fordítani. A Capital Economics mindent egybevetve azt valószínűsíti, hogy az MNB-alapkamat 2013 végén ismét a mostani 6,00 százalékon lesz.

Rovatok