Index Vakbarát Hírportál

IMF-hitel kell az IMF-hiteltörlesztéshez

2012. december 1., szombat 11:32

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az ukrán hatóságok kérésére a jövő héten szakértőket küld Kijevbe, hogy új hitelmegállapodást készítsenek elő - közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet.

Max Alier, az IMF ukrajnai képviselete vezetőjének közleménye szerint december 7-17. között lesznek a tárgyalások.

Ukrajnának jövőre 9,1 milliárd dollár külföldi adósságot kell rendeznie az idei 6,5 milliárd dollár után. A 9,1 milliárd dollárból 6,4 milliárd dollárt az IMF-nek kell visszafizetnie Kijevnek.

Az IMF tavaly márciusban leállította a 2010 júliusában indított 15,5 milliárd dolláros ukrán hitelprogramot, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését. Ezek közül néhányat azóta jóváhagyott a parlament, így a női nyugdíjkorhatár 55 évről 60 évre emelését.

Ukrajna továbbra is adós azonban a lakossági gázár emelésével. A népszerűtlen intézkedés az IMF szerint elengedhetetlenül fontos a költségvetési hiány mérséklése érdekében. Szerhij Arbuzov, az ukrán központi bank vezetője pénteken az egyik ukrán lapnak azt mondta, hogy Kijev szeretné refinanszírozni a jövőre lejáró IMF adósságot.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök novemberben a Reuters hírügynökségnek arról beszélt, hogy a lakossági gázár emelése nélkül szeretnének új IMF-hitelt kapni.

Az acélexporttól jelentősen függő ukrán gazdaság 1,3 százalékkal zsugorodott a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten. Eközben az államháztartási hiány mintegy 4 milliárd dollár volt az idei első tíz hónapban, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak.

Rovatok