Index Vakbarát Hírportál

Globális fellendülés jöhet

2012. december 6., csütörtök 08:51

Élénkülő globális növekedésre utal a világgazdaság legújabb átfogó aktivitási mérőszáma - közölte szerdán az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét.

Novemberről szóló, szerda este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban igen meredeken, 2,7 ponttal 53,7-re - március óta nem mért magasságba - emelkedett.

A JP Morgan szakelemzői közölték, hogy az általuk képzett gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató átlaga a negyedik negyedév eddigi szakaszában 52,4 pont, ami történelmi visszatekintésben 2,0 százalékos éves szintű világgazdasági növekedési ütemmel konzisztens.

A ház számítási modellje szerint azonban a novemberi globális BMI-mutató - ha tartós maradna - ennél is gyorsabb, 2,5 százalékos éves szintű világgazdasági növekedésnek felelne meg.

A beszerzési menedzserindexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok aktivitásának élénkülését, az ennél alacsonyabb értékek visszaesésre utalnak. Más nagy londoni házak vegyesen ítélik meg a következő két év világgazdasági kilátásait, az euróövezettel kapcsolatban pedig egyre borúlátóbbak az előrejelzések.

Nem mindenki optimista

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban ismertetett, felülvizsgált globális prognózisában közölte, hogy becslése szerint a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 0,5 százalékkal, jövőre 0,1 százalékkal visszaesik.

A Fitch a 2013-ra szóló euróövezeti előrejelzését az előző, szeptemberben ismertetett negyedéves globális helyzetértékeléséhez képest 0,4 százalékponttal rontotta.

A cég 2014-re már 1,2 százalékos átlagos GDP-pluszt vár az euróövezetben, de ez is 0,2 százalékponttal gyengébb prognózis az előzőhöz képest.

A Fitch Ratings londoni elemzői alapesetben 2,4 százalékos világgazdasági növekedést várnak 2013-ban, de közölték, hogy kidolgoztak egy - hangsúlyozottan hipotetikus - sokkhelyzeti forgatókönyvet is, amelynek központi eleme a kínai gazdaság kemény landolása.

E forgatókönyv alapján - jóllehet a Fitch szakértői kiemelték, hogy nem ez az alapeseti prognózisuk - a kínai gazdaság 2013-ban 5 százalékkal, 2014-ben 6,5 százalékkal növekedne. Ez a cég Kínára érvényes központi GDP-előrejelzéseihez képest 4,00 százalékpontos kumulatív növekedési veszteséget jelentene erre a két évre, és a Fitch Ratings számítási modellje alapján ha ez bekövetkezik, az összesen 1,5 százalékpontot faraghat le a globális növekedési ütemből.

Rovatok