Index Vakbarát Hírportál

Mosolyszünettel sztrájkolnának

2012. december 11., kedd 15:18

A Cathay Pacific hong kongi légitársaság stewardessei szokatlan módszerrel kényszerítenék ki a vállalatukból az általuk várt béremelést, például hogy nem fognak mosolyogni az utasokra vagy nem szolgálnak fel nekik alkoholt, írja a Business Insider.

A kabinszemélyzet szakszervezete ugyanis ötszázalékos béremelést kért, a Cathay Pacific viszont csak 2 százalékos emelést és egyhavi bónuszt ajánlott fel a dolgozóinak. Erre a szakszervezet hétfőn döntött a sztrájkról, ám annak pontos idejét még nem határozták meg.

Cathay Pacific

A második világháború után alapított Cathay Hong Kong nemzeti légitársasága, ők a világ egyik legnagyobb légi áruszállítói. 135 géből álló flottájukban Airbusok és Boingek vegyesen vannak, 42 országba repülnek és csaknem 30 ezer embert foglalkoztatnak.

2010-ben még a világ legjobban jövedelmező légitársasága voltak, de lassuló kínai export és a kerozinárak emelkedése zuhanórepülésbe küldte a vállalatot, idén már komolyan veszteségesek.

"Szelektíven nyújtjuk majd a szolgáltatásainkat, ebbe beletartozhat, hogy nem mosolygunk, nem szolgálunk fel alkoholt vagy az ételeket"  - mondta Tsang Kwok, a szakszervezet titkára. "Az utasok eljutnak majd a célállomásra, csak ötcsillagos árat lesznek kénytelenek fizetni háromcsillagos szolgáltatásért."

Ezeken túl a szabályok szigorú betartásával is fenyegetőznek, például hogy túlméretezett csomagokat minden esetben leszállíttatják majd a repülőkről. "Ez pedig akár késésekhez is vezethet" - mondta Tsang Kwok a 6 ezer fős szakszervezet nevében.

A Cathay további tárgyalásokat és "megértést kér a szakszervezettelől, különösen annak fényében, hogy a társaság nem áll igazán jól a mostanában. Döntően a megemelkedett kerozinárak miatt az első félévben ugyanis 121 millió dolláros (26,6 milliárd forintos) veszteségbe csúszott a vállalat.

Rovatok