Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sem biztos Görögország bennmaradása

2012. december 12., szerda 16:23

Továbbra sem vehető biztosra, hogy Görögország még a jövő év végén is az euróövezet tagja lesz, vélekedtek a valutaunió 2013-as kilátásairól összeállított, szerdán ismertetett előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli elemzői közösség ugyanakkor meglehetősen eltérő prognózisokat tart érvényben az euróövezeti gazdaság várható teljesítményével kapcsolatban: egyes előrejelzések szerint a valutaunióban 2013 második felében élénkülés kezdődhet, más jóslatok azonban súlyos, 2014 végéig kitartó euróövezeti recessziót valószínűsítenek.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szerdán ismertetett, 2013-ra szóló átfogó előrejelzése szerint várhatóan jövőre folytatódik a halogató alkupolitika az euróövezeti válsággal kapcsolatban, az európai gazdaság azonban jó eséllyel ezzel együtt is stabilizálódni fog, egyrészt az export élénkülése, másrészt az erősödő belső fogyasztás révén. Az euróövezeti adósságválság "epizódszerűen fellángolhat" jövőre is, de a valutaunió teljes szétesésének nagy kockázata valószínűleg elmúlt.

Kockázatok mindazonáltal így is maradnak az európeriférián: Spanyolország külső pénzügyi segítségre szorulhat, az ebből eredő piaci feszültségek átszűrődhetnek az olasz gazdaságba is, és továbbra sem zárható ki Görögország távozása az euróövezetből - vélekedtek szerdai előrejelzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakelemzői. A ház szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az euróövezet jövő nyárig recesszióban marad, és utána lassú ütemű kilábalás kezdődik.

Ennél sokkal komorabb prognózist adtak az euróövezet következő évére az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai. Fejtegetésük szerint mivel Görögországnak jövőre a GDP-érték 4,6 százalékával egyenértékű további államháztartási kiigazítást kell végrehajtania, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka által 2013-ra jósolt 4,5 százalékos görög GDP-visszaesés is derűlátó prognózisnak bizonyulhat. A Capital Economics szerint emiatt a trojka akár néhány hónapon belül a görög gazdaságra vonatkozó előrejelzéseinek "kihajítására" kényszerülhet.

Ennek nyomán az euróövezeti döntéshozók "kifogyhatnak azokból a politikailag még elfogadható módszerekből", amelyekkel a görög adósságállományra vonatkozó előrejelzéseket "alacsonyabbra lehet masszírozni", és így a többi euróövezeti kormányhitelezőnek nem marad más választása, mint Görögországgal szembeni követeléseinek átstrukturálása.

Németország azonban, ahol jövő ősszel parlamenti választásokat tartanak, továbbra is mereven elvetheti a vele szemben fennálló görög adósság átrendezését, vagy ha hajlandó lenne is valamilyen alkura, azt jó eséllyel olyan kemény újabb feltételcsomaghoz kötné, amelyeket Görögország már csak nagy nehézségekkel tudna teljesíteni. Ennek alapján valószínűtlen, hogy hosszú időben telik, mire Görögország ismét a szakadék szélére kerül - fogalmaznak előrejelzésükben a Capital Economics londoni elemzői.

A ház közgazdászai mindezt egybevetve közölték: jelenlegi várakozásuk szerint Görögország 2013 közepe táján elhagyhatja az euróövezetet, és nem sokkal később egy vagy két további eurótagállam - köztük Portugália - követheti. A Capital Economics elemzői szerint az euróövezeti döntéshozók "legalábbis egyelőre" minden elképzelhető módon igyekeznek megakadályozni az európeriféria két legnagyobb gazdasága, Olaszország és Spanyolország sokkal nagyobb károkkal járó kiesését a valutaunióból.

A ház londoni közgazdászainak prognózisa szerint mindazonáltal így is még legalább kétévi recesszió vár az euróövezetre. A Capital Economics elemzői 2013 egészére 2,5 százalékos, 2014-re további 1 százalékos GDP-visszaesést várnak a valutaunióban. Ez messze a legborúlátóbb előrejelzés az euróövezetre a City elemzői közösségében, jóllehet azt más nagy londoni házak is jósolják, hogy a valutaunió még legalább egy évig recesszióban lesz. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő új, felülvizsgált prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 0,5 százalékkal, jövőre 0,1 százalékkal visszaesik.

A Fitch a 2013-ra szóló euróövezeti előrejelzését az előző, szeptemberben ismertetett negyedéves globális előrejelzéséhez képest 0,4 százalékponttal rontotta. A cég 2014-re már 1,2 százalékos átlagos GDP-pluszt vár az euróövezetben, de ez is 0,2 százalékponttal gyengébb prognózis az előzőhöz képest. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb, ugyancsak erőteljesen rontott prognózisa 2012-re átlagosan 0,7 százalékos, jövőre 0,4 százalékos visszaesést valószínűsít a valutaunióban, és a cég 2014-re is legfeljebb 0,4 százalékos euróövezeti GDP-növekedést vár.

Douglas McWilliams professzor, a CEBR vezérigazgatója az előrejelzéshez fűzött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Európa egyes térségeinek gazdasági helyzete "a rossztól a katasztrofális felé tart". McWilliams szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gazdasági problémák Európa számos régiójában a társadalmi rend felbomlásához vezetnek.

Rovatok