Index Vakbarát Hírportál

Magyarországot már Egyiptommal, Fehéroroszországgal emlegetik együtt

2012. december 14., péntek 17:38 | aznap frissítve

A globális pénzügyi válság előtti arány töredékére zsugorodott a lehetséges legjobb, AAA adósbesorolású országok részaránya a világgazdaságon belül. Így egyre szűkebb a különbség a fejlett ipari térség és a felzárkózó országcsoport átlagos hitelminősítői osztályzati szintje között – állapították meg év végi összesítésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan pénteken ismertetett felmérése szerint 2007-ben, a pénzügyi válság elhatalmasodása előtt a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták. Ma már csak alig 15 százalék a globális GDP-n belül azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's e lehetséges legjobb besorolást tartja érvényben.

Az elemzés szerint a globális pénzügyi válság óta drámai mértékű átrendeződés ment végbe a fejlett ipari térség hitelminősítői besorolásaiban: ebben a csoportban 16 országra eddig összesen 129 osztályzatrontást jelentettek be a nemzetközi hitelminősítők, és ebben a mezőnyben húsz szuverén adós kockázati besorolásait további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás vagy leminősítési felülvizsgálat terheli.

A fejlett ipari térség meredeken lefelé tartó minősítési pályájával éles ellentétben állnak felzárkózó gazdaságok szuverén osztályzati folyamatai: e mezőny országai közül 54-re összesen 189 felminősítést jelentett be a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings a globális pénzügyi válság elburjánzása óta.

A felzárkózó térség hitelminősítési folyamatán belül ugyanakkor kivételnek számít mások mellett Magyarország, Szerbia, Fehéroroszország, Egyiptom, Tunézia és Dél-Afrika, ezek szuverén osztályzatai ugyanis romlottak az elmúlt egy évben. A JP Morgan szakelemzői mindazonáltal kiemelték, hogy a ház által vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) összetevőinek átlagos besorolása összességében már elérte a befektetésre ajánlott szintet, "BBB mínusz/Baa3" osztályzati átlaggal.

A JP Morgan szerint elmúlt az az idő, amikor a fejlett ipari gazdaságokat a piaci közvélekedés kockázatmentes adósoknak tartotta, és immunisnak a szuverén adósság-átstrukturálásokra. A ház felidézi, hogy tavaly a Standard & Poor's még az Egyesült Államoktól is megvonta az elit "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta.

Csak az elmúlt egy évben három ország vesztette el "AAA" besorolását - az Egyesült Államok mellett Franciaország és Ausztria is alacsonyabb osztályzati  kategóriába került -, 2008 óta pedig összesen nyolc államadóstól vonták meg a hitelminősítők ezt a kivételes osztályzatot. 
Az "AAA" államadós-osztályzattal ellátott fejlett ipari gazdaságok száma a globális pénzügyi válság előtti 21-ről 13-ra csökkent - áll a JP Morgan pénteki összesítésében.

A kimutatás szerint a mélyülő euróövezeti válságot jelzi, hogy az elmúlt egy évben négy euróövezeti tagállam  - Ciprus, Görögország, Írország és Portugália - befektetési ajánlású hitelminősítői besorolásait is elvesztette, vagyis a "BBB mínusz/Baa3" osztályzati szint alá került. További két eurógazdaság, Spanyolország és Írország a befektetésre ajánlott kategória alsó határán van, ráadásul negatív kilátású osztályzatokkal.

Rovatok