Index Vakbarát Hírportál

Így emeli a nyugdíjakat a kormány

2012. december 20., csütörtök 11:52

Már biztos, hogy 2013 elejétől a nyugellátások 5,2 százalékkal fognak emelkedni, a törvények értelmében ugyanis a kormány előrejelzései alapján kell az emelést meglépni, a kabinet pedig ekkora inflációval számol jövőre. A nyugdíjasok számára azért is jó hír mindez, mivel az elemzők szerint ennél jóval alacsonyabb is lehet az infláció, főleg akkor, ha az év elején a beígért 10 százalékos rezsicsökkentés megvalósul. Ebben az esetben az ellátások nemcsak a reálértéküket őrzik meg, hanem többet is fognak érni az infláció levonása után.

Hivatalossá vált, hogy a kormány döntése értelmében a nyugellátások és egyéb ellátások 2013. január 1-jétől 5,2 százalékkal emelkednek, hivatkozza a ma erről szóló kormányrendelet Portfolio. A hatályos törvények értelmében a nyugdíjakat minden év elején az adott évre tervezett fogyasztói árnövekedés mértékével kell emelni, ezt az értéket pedig a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.

A kormány várakozása a 2013-as évről többször is változott, a nyár folyamán még a kabinet 4,2 százalékos inflációval számolt, viszont a múlt héten benyújtott módosító indítványban már 5,2 százalékos fogyasztói árnövekedés szerepelt a 2013-as évre. A nyugdíjasok számára ez azért jó hír, mivel az ellátásaik ennek mértékével emelkednek. Ráadásul több olyan egyszeri tényező lehet a jövő évben, amely arra enged következtetni, hogy a nyugdíjak nemcsak a reálértékeküket tudják megtartani, hanem még reál értelemben emelkedni is tudnak.

Egyrészt a piaci várakozások alacsonyabbak a kormány számításainál, az elemzők 5 százalék alatti inflációval számolnak, viszont ha a tartósan erős forintárfolyamot és a kormány által 2013 elejére tervezett 10 százalékos rezsicsökkentést is számításba vesszük, akkor könnyen előfordulhat, hogy a nyugdíjak reálértéke jelentősen emelkedni fog. Az egészen biztos, hogy nem kell attól tartania az ellátottaknak, hogy az infláció miatt veszít a nyugdíjuk az értékéből.

Az ellátást kapóknak nem kell félniük, ha a kormány a valóságosnál nagyobb inflációval számol, akkor sem fogják utólag csökkenteni az ellátásokat. A törvényekben ugyanis az szerepel, hogy az előre jelzettnél nagyobb inflációnál kell a kormánynak november hónapban beavatkoznia, és akkor is csak pótlólagos emeléssel. Mindez azt jelenti, hogy ha a kormány nagyobb inflációval számol, és a nyugdíjakat ennek megfelelően fizeti ki, akkor ennek költségét neki kell állnia, és nem a nyugdíjasoknak.

Rovatok