Index Vakbarát Hírportál

Ismét csúcson az arany ára

2012. október 5., péntek 08:05

Újabb egyéves csúcsot ért el csütörtökön az arany ára, mely ezúttal az 1797-os dolláros árfolyamot is megérintette. A piaci szakértők az 1800 dolláros lélektani határ áttörésére számítanak,írja a Napi Gazdaság.

Mivel nagy tőzsdespekulánsok szerint anticiklikusan érdemes viselkedni, ezért egy újabb rekordár kapcsán jogosan merül fel a kérdés: várható-e trendforduló, vagy továbbra is bízhatnak a befektetők az aranyban.

Szeptember közepe, a QE3 bejelentése óta lényegében az 1760-1790 dollár közötti ársávban tartózkodik a nemesfém ára, azóta 5 százalékos emelkedést mutatva, ezért továbbra is jó befektetésnek számít mind az arany, mind az ezüst - mondta a Napi Gazdaságnak Heitner Tamás, a Solar Capital kereskedési igazgatója.

A szakértő a napközbeni csúcsot kommentálva elmondta, hogy a következő időszakban egyértelműen további áremelkedésre számít, illetve azt sem tartja kizártnak, hogy az árfolyam még az idén áttöri az 1800 dolláros technikai szintet.

Heitner szerint ugyanis a nemesfémek - az ezüst kicsit lassabban, de mindig követi az arany árát - továbbra is vonzó célpontok a befektetők számára, egyrészt mert kevésbé stabil időszakokban általában a biztonságot keresik, másrészt az arany iránt folyamatos nemcsak a magánbefektetői, hanem a jegybanki kereslet is. A szakértő kiemelte, hogy az elmúlt időszakban számos jegybank döntött úgy, hogy növeli aranytartalékait.

Nem utolsósorban pedig érdemes figyelni arra, hogy a nemzetközi pénzpiacokon likviditási bőség várható, az értékpapírtőzsdéken pedig nem lehet olyan hozamszintet elérni, amely versenyképes lenne a nemesfémek áremelkedésével.

Az áttörés lehetőségét tehát számos tényező erősíti. Mindenesetre napközben egyre huzamosabb ideig tartózkodik magasan az arany ára - lapzártánkkor is tartósan az 1790 dolláros szint felett kereskedtek -, s az elmúlt egy évben immár harmadik alkalommal közelíti meg az árfolyam a technikai szempontból ellenállási szintnek számító 1800-as árszintet.

A tegnapi nagy mozgás előzménye, hogy a reggeli ugrást - 1780-ról 1788-ig - követően folyamatosan emelkedett az árfolyam, míg az ECB sajtótájékoztatóját követően szinte azonnal felrántották, egészen 1797 dollárra.

Rovatok