Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre

2013. január 11., péntek 12:43

Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre 2010 és 2012 között, versenyképes lett, 2013-ban már növekedni fog a magyar gazdaság, mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a ciprusi Limassolban, amikor megérkezett az Európai Néppárt vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozójára. A néppárti csúcstalálkozón a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről, valamint a 2014-es európai parlamenti választásokra való felkészülésről van szó.

Orbán Viktor kifejtette, Európa nem tudja kezelni a gazdasági válságot az eddig megismert formájában, át kell alakítani a gazdaságot. "Gazdasági rendszerváltást kell végbevinni, minden országnak otthon és összehangoltan Brüsszelben is" - vélekedett a kormányfő.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai pártcsalád tanácskozásán részt vesznek tagpárti vezetők, beleértve az uniós tagországok számos néppárti állam-, illetve kormányfőjét vagy miniszterét. A német delegáció vezetője Angela Merkel kancellár, Romániát Traian Basescu köztársasági elnök képviseli.

A csúcstalálkozón a több néppárti EU-biztos és EP-képviselőn kívül részt vesz Enda Kenny, az EU soros elnökségét adó Írország miniszterelnöke és ott van Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

A mindössze néhányórás tanácskozás fő témája a középtávú uniós keretköltségvetés, amelyről a tavaly november 22-23-án tartott rendkívüli EU-csúcstalálkozón nem sikerült végleges megállapodásra jutni, bár közel kerültek a teljes körű megegyezéshez. A probléma lényege, hogy a közös büdzséhez nagyobb arányban hozzájáruló, jómódúbb tagországok csökkenteni akarják a kiadásokat, a kedvezményezettek azonban ezt ellenzik. Magyarországnak kiemelten fontos a kohéziós - felzárkóztatási - források eddigi értékének lehetőség szerinti megőrzése, valamint a mezőgazdasági támogatások fenntartása.  A 2014-2020-as költségvetésről hamarosan újabb uniós csúcstalálkozót terveznek, és a néppártiak közös álláspontot szeretnének kialakítani.

Rovatok