Index Vakbarát Hírportál

Ezért félnek az új MNB-elnöktől

2013. január 14., hétfő 15:52

Márciusban lejár Simor András jegybankelnök mandátuma. Még nem tudni, ki váltja majd Simort az MNB élén, de az OTP elemzési központja a heti jelentésében összeszedte, mi az, amitől az új MNB-vezetés kapcsán tartanak a piaci szereplők.

A legnagyobb félelem a mennyiségi lazítástól van, ez ugyanis a legvalószínűbb forgatókönyv. Ezt azt jelenti, hogy a jegybank pénzt fog nyomtatni, ami az amúgy is rekordszinten lévő inflációt tovább növelheti, ráadásul alááshatja a most nagyon erős fiskális elköteleződést. A kormány emiatt sokkal jobban függene a jegybanktól.

Az államkötvények hozamai elszállhatnának – párhuzamosan a forint leértékelődésével –, a jegybank pedig csak nagyon drágán tudna közbeavatkozni. Ez, és a felvállalt nagy hitelkockázat alááshatja a jegybank hitelességét.

A piaci szereplők emellett tartanak attól is, hogy a forintot támogató kamatkülönbözetet hirtelen csökkentené a jegybank. Emellett korlátozná a hozzáférést a kéthetes jegybanki kötvényállományhoz. Ha ezt és az egynapos jegybanki betéteket korlátozzák, vagy a kamatot jelentősen csökkentik, a befektetők úgy dönthetnek, hogy inkább kimentik megmaradó pénzüket az országból.

Az OTP elemzése azt követően jelent meg, hogy hétfőn ismét hét hónapos rekordra, 298 forint fölé drágult az euró – csütörtökön még 290 forint alatt volt az árfolyama. A svájci frank árfolyama közben egyéves csúcsra, 244 forint fölé ment.

Rovatok