Index Vakbarát Hírportál

Kiszervezné benzinkútjait az INA

2013. január 14., hétfő 13:59

A Mol érdekeltségében tartozó horvát olajipari vállalat, az INA külön cégbe szervezné ki négyszáz benzinkútját és az azokon foglalkoztatott kétezer dolgozóját. A szakszervezetek elé lerakott új vállalati modell a magyarországi Mol-kutak működését mintázza.

A Poslovni devnik üzleti napilap szerint a cég tavaly 30 százalékkal csökkentette volna a benzinkutasok bérét, amit a szakszervezetek elutasítottak. A dolgozók a mostani kiszervezést is elfogadhatatlannak tartják, mert az a munkaszerződésük felbontását és új munkaviszony létesítését jelentené. Attól tartanak, hogy ezáltal változna a fizetésük, és elveszítenék munkaidejük folyamatosságát.

Maja Rilovic, az INAS szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a javaslatot kedden hivatalosan is elutasították. Rilovic szerint a Mol azt tervezi, hogy csak a kiskereskedelmi dolgozókat szervezze ki a cégből, míg az üzletág vagyona továbbra is az INA-ban maradna.

Az INA benzinkutas alkalmazottjai egyébként jelentősen többet keresnek, mint a más horvátországi kutakon, például a Petrolnál, a Lukoilnál vagy az OMV kútjainál dolgozók. Míg az INA-sok fizetése minimum havi nettó 5000 kuna (200 ezer forint), addig a többieknél csupán 3500 kuna (140 ezer forint) körül keresnek.

Rovatok