Index Vakbarát Hírportál

Több millió bankszámlára csaptak le végrehajtók

2013. január 14., hétfő 07:32

Bár a lengyel gazdaság, ha lassabban is, de tovább növekszik, viszont az árnyak is mélyülnek. Decemberben a novemberi 12,9-ről 13,3 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya, az év egészében 154,9 ezerrel, 2,13 millióra nőtt a regisztrált állástalanok száma, ami hat éve a legrosszabb eredmény, írja a Napi Gazdaság.

A szakértők szerint ezért elsősorban a gazdasági növekedés lassulása a felelős: míg 2012 első negyedében még 3,6 százalékkal bővült a GDP, ez a harmadik negyedévben 1,4 százalékra mérséklődött. Az okok közé tartozik az is, hogy befejeződtek az időszakos munkák az erdészetekben, a zöldség-gyümölcs termelőknél és az építőiparban.

A helyzet egyes elemzők szerint azonban még így is jobb a vártnál, a cégek ugyanis bíztak benne, hogy a fékeződés rövid távú lesz, ezért igyekeztek megtartani dolgozóikat. Most azonban már látszik, hogy akár recesszióba is süllyedhet a gazdaság, ezért a közeljövőben felgyorsulhatnak az elbocsátások. Elemzői prognózisok ezért valószínűsítik, hogy idén akár 200 ezerrel is nőhet az állástalanok száma, közel 2,4 millióra, a munkanélküliségi ráta ezzel 14,6 százalékra emelkedne.

Hogy milyen nehéz helyzetbe kerülhetnek az emberek, jól mutatja: tavaly 4,5 millió lakossági bankszámlát foglaltak le a végrehajtók, közel 20 százalékkal többet, mint 2011-ben - írta a vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna. Közel felük az úgynevezett parabankok hitelcsapdájába esett, ezek bankszerű tevékenységet folytató pénzintézetek, azonban nem terjed ki rájuk a bankfelügyelet hatásköre, és vonzónak látszó feltételekkel adtak hiteleket főleg falusi és kisvárosi idős embereknek - most pedig a végrehajtókkal hajtatják be tartozásukat. A másik, egyre nagyobb csoport, amely tagjainak nyugdíját vagy fizetését lefoglalják, mert nem tudták kifizetni telefon- vagy energiaszámláikat, vagy a rádió- és televízió-előfizetési díjat. A harmadik kategória a kezeseké.

A lap szerint míg 2005-ben az országban 600 végrehajtó működött, jelenleg már 1050, de számuk idén újabb százzal nő. Mint a Money.pl., a vezető gazdasági hírportál emlékeztetett, 2007-ben nem egészen 1,3 millió lakossági bankszámlát zároltak, 2010-ben már 2,7 milliót, 2011-ben pedig 3,7 milliót. Ebben szerepe van annak is, hogy az egymást követő törvénymódosítások egyre könnyebbé tették a számlák zárolását.

Rovatok