Index Vakbarát Hírportál

Pleschinger: Kellenek a bankok

2013. január 15., kedd 15:00

A növekedés érdekében a magyar kormány a tőkebefektetések ösztönzésére törekszik – mondta Pleschinger Gyula adó- és pénzügyi államtitkár kedden egy bécsi gazdasági konferencián.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Euromoney konferencia panelbeszélgetésén egy kérdésre azt is kifejtette, hogy mindeddig nem okozott komoly aggodalmat a bankszektorban a tőkekivonás Magyarországról, mert nem volt jelentős a kereslet. Most azonban már a növekedésre összpontosít a kormány, ezért foglalkozni kell ezzel a kérdéssel is, mert a növekedést a bankszektor tudja finanszírozni.

Hozzátette azt is, hogy a magyar bankszektor a tőke-hitel mutatók alapján "masszív", ezért elsősorban nem ott, hanem a termelő ágazatokban várják a közvetlen külföldi befektetések összegének növekedését.

„A kormány intézkedéseivel erre jó alapot teremtett, valóban reméljük, hogy ebben az évben változásokat látunk” – fogalmazott. Az MTI kérdésére kifejtette, ilyen intézkedés volt az egykulcsos adó, az alacsonyabb társasági adó, speciális ipari övezetek létrehozása, munkahelyvédelmi akciótervek, és más, a munkaerő-kínálat növelését célzó intézkedések. A lehetséges eszközök között említette az uniós támogatási források felhasználását gazdaságfejlesztésre, és az Export-Import Bank exporttámogatási tevékenységét.

Az Euromoney konferenciát kedd-szerdán rendezik Bécsben. Magyarországot az NGM államtitkárán kívül mások mellett Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezetője, valamint Simor András jegybankelnök képviselik. Töröcskei kedd délután a közfinanszírozás menedzseléséről rendezett panelbeszélgetésen vesz részt, Simor szerdán a monetáris politikáról, fiskális stabilitásról szóló jegybanki panelbeszélgetésen. A konferencián kedd délután Magyarországról szóló szekcióülést is rendeznek, itt a program szerint részt vesz Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese, Tardos Gergely, az OTP vezető közgazdásza, valamint Batara Sianturi, a Citi regionális vezetője is.

Rovatok