Index Vakbarát Hírportál

Állás kellene, de nyelvet nem beszélek

2013. január 15., kedd 12:39

Az álláskeresők alig egyharmada beszél valamilyen idegen nyelven, miközben az álláshirdetések közel felében szerepel elvárásként a nyelvtudás, derül ki a Workania internetes álláskereső portál kutatásából. A leggyakrabban beszélt nyelv az angol. Az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők tizede beszéli valamilyen szinten.

Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz, már csak az álláskeresők kevesebb mint 1 százaléka jelölte meg.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9 százalék), miközben haladó szinten 6, aktívan 1,2 százalék beszéli. Az álláskeresők 0,2 százaléka jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna. Anyanyelvi szinten már csak 0,1 százalék vállalja. Az angolt leginkább a 25 év alattiak beszélik.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli, legmagasabb szinten pedig 0,1 százalékuk.

A Workadniára feltöltött állásajánlatok 56 százalékában semmilyen idegen nyelvtudás nem szerepel elvárásként. Az angolt leggyakrabban középfokon kérik, felsőfokon 5,5 százalékban követelmény. Az alapfokú tudás nem nagyon érdekli a munkaadókat, a hirdetések 0,6 százaléka említi csupán. Ennél valamivel több, 0,8 százalék keres tolmácsot.

Rovatok