Index Vakbarát Hírportál

Az állam lett a sláger a cégek körében

2013. január 17., csütörtök 12:02

Bár az üzleti vezetők továbbra is stratégiai prioritásnak tekintik az innovációt, minden harmadik aggódik amiatt, hogy cége meg tudja-e őrizni versenyelőnyét a gyorsabb iramot diktáló, globalizáltabb, erőforráskorlátokkal küzdő környezetben, derül ki a GE csütörtökön közölt felméréséből. A GE Global Innovation Barometer harmadik alkalommal jelent meg.

A kialakulóban lévő innovációs bizonytalanság, vagyis a jelenlegi üzleti környezet változó dinamikája miatti nyugtalanság arra készteti a vezetőket, hogy más módszerekkel próbáljanak meg növekedést elérni. Számos vezető ugyanakkor úgy alkalmazkodik ehhez a komplexitáshoz, hogy új, időnként meglepetésszerű lehetőségeket keres az újításra, állítja a felmérés.

Számos vezető bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a legjobb reakció az üzleti környezet változásaira. A vállalkozásukra és a belföldi gazdaságra leselkedő vélt veszély csökkentésére törekedve többen a protekcionista irányvonalat választják.

A vezetők 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy országa kormányának a belföldi innováció támogatását kellene előnyben részesítenie az importált innovációval szemben, míg 71 százalék úgy gondolta, hogy a kormánynak még jobban meg kellene nyitnia a piacokat, és támogatnia kellene az importált innovációt és beruházást. Paradox módon a két ellentétes vélemény között 53 százalékos átfedés volt.

"A globális pénzügyi válság óta egyfolytában amiatt aggódunk, hogy a gazdaság sebezhetősége gyengíteni fogja a szabad és nyílt nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos konszenzust. A mostani felmérés azt mutatja, hogy időnként még az üzleti vezetők is csak nehezen tudnak ellenállni a protekcionizmus szirénénekének" - mondta Karan Bhatia, a GE kormánykapcsolatokért és politikáért felelős globális alelnöke és vezető jogtanácsosa.

Az Innovációs Barométert a GE megbízásából a StrategyOne nevű független közvélemény-kutató és tanácsadó cég készítette. A felmérés azt vizsgálja, miként vélekednek az üzleti vezetők világszerte az innováció mozgatórugóiról és akadályairól, és hogy miként befolyásolják ezen vélemények a stratégiát. Az idei felmérést a GE 25 ország több mint háromezer vállalati felsővezetőjére terjesztette ki, akik mindegyike közvetlenül részt vesz cége innovációs stratégiájának kialakításában és az ezzel kapcsolatos döntéshozatalban.

Rovatok