Index Vakbarát Hírportál

Tartósan 300 forint fölé mehet az euró

2013. január 22., kedd 08:33

A Goldman Sachs térséggel foglalkozó londoni elemzői legutóbbi anyagukban módosították a forint árfolyamára vonatkozó előrejelzésüket: lényegesen gyengébb forintot valószínűsítenek egyéves időtávon. Megítélésük szerint változtak a kormány gazdaságpolitikai preferenciái, a legutóbbi nyilatkozatok arr utalnak, hogy a kormány a korábbiaknál is jobban belefér a gyengébb forint.

A Goldman Sachs (GS) londoni közgazdászai befektetőknek legutóbbi elemzésükben felfelé módosították az euró forintárfolyamára adott távlati előrejelzéseiket, tekintettel az erőteljes negatív forintpiaci reakcióra, valamint arra a kockázatra, hogy az MNB "nem konvencionális eszközökkel" juttat pótlólagos likviditást a magyar gazdaságba.

A ház ennek alapján háromhavi távlatban 292 forintos, hat- és tizenkét havi távlatban egyaránt 303 forintos euróárfolyamot vár az eddig érvényben tartott 282, 285 és 288 forintos előrejelzéseik helyett.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a december vége és január közepe között bekövetkezett forintgyengülés elsődleges hajtóereje az MNB élén esedékes váltással kapcsolatos növekvő piaci aggodalom volt, valamint azok a nyilatkozatok, amelyek nagyobb kormányzati toleranciára utaltak a gyengébb forinttal kapcsolatban. Ez utóbbi nyilatkozatok a magyar kormány gazdaságpolitikai preferenciáinak bizonyos mértékű eltolódását jelezték, a kormány ugyanis - bár hivatali idejének elején már tett kijelentéseket a gyengébb forint előnyeiről - eddig maga is elismerte a forint árfolyam-stabilitásának szükségességét.

Az MNB új elnöke engedheti el az árfolyamot

Mindemellett azok a legutóbbi kormányzati utalások sem tettek jót a forintnak, amelyek arra a lehetőségre engedtek következtetni, hogy az új MNB-vezetés mennyiségi enyhítéshez hasonló lépésekhez folyamodna - fejtegették hétfői elemzésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai.

A Goldman Sachs londoni elemzőinek hétfői értékelése szerint az a tény, hogy csupán az MNB esetleges új pénzügy-politikai céljainak megemlítése máris ilyen erős piaci árfolyam-reakciót eredményezett, arra vall, hogy a forintgyengülés folytatódhat, valamint arra, hogy a forintárfolyam továbbra is volatilis marad, és érzékeny a helyi fejleményekre.

A GS szerint ugyanakkor több tényező is szűkíti a forintgyengülés mozgásterét, elsősorban az, hogy a háztartások devizaalapú ingatlanhitel-állománya még mindig a magyar hazai össztermék (GDP) éves értékének 17 százalékával egyenlő, és ennek tőke- és kamattörlesztései évente a GDP-érték 3,2 százalékát teszik ki.

A Goldman Sachs szakelemzőinek számításai szerint minden 10 százaléknyi forintgyengülés a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő mértékben növelné a háztartások adósságszolgálati költségeit, ami a magánszektor éves fogyasztási kiadásainak 1,5 százalékával lenne egyenlő.

Mindemellett a közvetlen gazdasági költségeken túl a forint elhúzódó gyengeségének politikai ára is lenne, különösen a jövő évi választások kampányának kezdete előtt - vélekedtek hétfői elemzésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai.

Hasonlóval számolnak máshol is

A Societe Generale londoni stratégái épp múlt héten adták ki a forint eladására vonatkozó ajánlásukat. Ebben 308-as célárfolyamot határoztak meg a forint euróval szembeni kurzusára.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdászai befektetési ügyfelek számára összeállított legújabb elemzésükben úgy fogalmaztak, hogy akár Matolcsy György lesz az új MNB-elnök, akár nem, az mindenképpen nagyon valószínű, hogy a nemzetgazdasági miniszter által a követendő monetáris politikáról nemrégiben hangoztatott nézetek a Fidesz nézetei, és hasonlóan fog gondolkozni a világról a jegybank új vezetője, bárkire essen választás.

Ezek alapján várhatóan az MNB a vezetőváltás után mennyiségi enyhítésbe kezd vállalati kötvények és állampapírok másodpiaci felvásárlásával szerintük.

A JP Morgan elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben szintén azt jósolták, hogy a jegybanki vezetőváltás után a kormány várhatóan az eddiginél sokkal aktívabb növekedésösztönzésre kéri majd az MNB-t. A ház londoni elemzői szerint az MNB élén esedékessé váló váltás a következő hónapok fő eseménykockázata a magyar gazdaságban.

Rovatok