Index Vakbarát Hírportál

Tabletet és e-könyv-olvasót vesz a magyar

2013. január 22., kedd 12:08 | aznap frissítve

tavalyi első tíz hónapban visszaesett a digitális fényképezőgépek, nyomtatók és multifunkcionális irodai eszközök és háztartási gépek iránti kereslet. Az eladási növekedést mutattak a tabletek és az e-könyv olvasók, derül ki a GfK friss adataiból.

A felmérés szerint a teljes hazai IT-szektor iránti érdeklődés csökkent, értékben kevésbé, mint termékszámban. A kisebb értékbeli csökkenés hátterében a háttértárolók árának növekedése áll, ami a 2011-es thaiföldi áradásokra vezethető vissza. Az árnövekedés kihatott a számítógépek átlagárára is, amely így 8 százalékkal emelkedett.

Kiskereskedelmi értékesítés változása, 2012. október végéig (éves változás, az adatok százalékban, forrás: GfK Hungária)

 Szektor  darab  átlagár
Szórakoztató elektronika -8,1 7,8
Fotó -14,9 19,8
IT -14,3 0,7
Háztartási nagygépek -7,6 4,4
Háztartási kisgépek -9,5 10,6

A legnagyobb mértékben a monitorok és asztali számítógépek iránti kereslet csökkent: előbbié 51, utóbbié pedig 48 százalékkal. Az értékben legfontosabb termékcsoportot jelentő net- és notebookok piacának alakulása sem tér el az általános trendtől: az értékesített darabszámot tekintve 23, értékben pedig 15 százalékkal mutatnak alacsonyabb eladásokat.

A két kivételes termékcsoport az e-könyv-olvasók és a tabletek, melyek az általános visszaesés ellenére növekedni tudott a forgalmuk. Különösen érdekes a tabletek jó szereplése, mivel ezek a termékek folyamatos, hónapról-hónapra történő emelkedést mutattak a 2012. január-októberi időszakban mind a darabszámos eladást, mind a forgalmazott értéket tekintve – az előző év azonos időszakához képest több mint négyszeresére nőtt az értékesítés volumene. A növekedés mozgatórugóját a táblagépeknél az olcsóbb, 7 colos képernyővel szerelt és 20-40 ezer forint átlagáron elérhető készülékek jelentették. A másik termékcsoport, az e-könyv olvasók mennyiségi eladása több mint háromszorosára ugrott.

A legnagyobb visszaeső

A nyomtatók és multifunkciós eszközök piacán a 2012. január-októberi periódusban az előző év azonos időszakához képest erős visszaesés figyelhető meg: 20 százalékkal kevesebbet vásároltak és 22 százalékkal költöttek kevesebbet a magyar fogyasztók. Főleg nyomtatóból vettünk kevesebbet.

A nyomtatók és multifunkciós eszközök átlagárában szintén csökkenés figyelhető meg, azonban az értékesített darabszám és a forgalmazott érték nagyarányú esésével szemben itt csak 2 százalékos mérséklődésről beszélhetünk. Az árak ilyen kis mértékű változásának hátterében az áll, hogy a nyomtatók átlagára 9 százalékkal nőtt, főleg a nagyobb teljesítményű készülékek terjedése miatt.

Kevesebbet költünk fotózásra

A több műszaki kategóriát érintő piaci visszaesés a fényképezőgépeket is elérte. A 2012 január-októberi időszakban az előző év azonos periódusához képest az értékesített darabszámban több mint 12 százalékos csökkenést mutatnak az adatok. A forgalmazott értéket vizsgálva azonban egy ezzel teljesen ellentétes trend rajzolódott ki: a teljes digitális fényképezőgép kategória összpiaci forgalma közel 4 százaléknyit nőtt a fenti időszakban.

A növekedést egyértelműen a digitális tükörreflexes fényképezőgépek (D-SLR) és a cserélhetőobjektíves kompaktok (System camera) generálták. Annak ellenére, hogy piaci részesedésük alacsonynak mondható – a mennyiségi piacból egyelőre 10 százalék alatti –, a keresletnek az e kategóriák iránti növekedése az értékesítési összforgalmat pozitív irányba mozdította el. Ezek a termékek ugyanis jóval drágábbak mint a piac döntő részét uraló kompakt, fix lencsés fotógépek. A legkeresettebb termékek a fotópiacon továbbra is a kisméretű CCD-vel felszerelt, 20 000 forint alatti átlagáron értékesített, 4-6x-es optikai zoom-mal rendelkező készülékek.

Rovatok