Index Vakbarát Hírportál

Tizenötezer autót hív vissza a Mitsubishi

2013. január 24., csütörtök 11:32

A Mitsubishi Motors bejelentette, hogy visszahívnak 14 700 elektromos autót fékproblémák miatt, írja a Reuters. Japánan ez 3400 i-MiEV és 8400 Minicab-MiEV autót érint, Európában pedig 8900 MiEV-et. Utóbbiak egy részét a PSA Peugeot Citroen iOn és C-Zero néven forgalmazták, de a Mitsubishi nem árulta el, hogy pontosan mennyit. Az nem derült ki, hogy Magyarország van-e forgalomban ilyen autó, és ha igen, hány.

A tizenötezres visszahívás a szénhidrogénnel üzemelő autóknál kis volumen lenne, azonban ezen elektromos autók esetében a visszahívás csaknem a Mitsubishi teljes ilyen irányú termelésének a fele. Az elektromos autók ezidáig messze nem tudtak elterjedni például az Obama-kormány erőteljes segítsége ellenére sem. Az elektromos autóknál ez a legnagyobb mértékű visszahívás.

„A probléma okát azonosították, és nem voltak balesetek” – mondta Tatsou Yoshida a Mitsubishi UFJ MS Securities elemzője. „De a problémás alkatrész a fék volt, ami a biztonságos közlekedéshez fontos, és ez azt jelenti, hogy a Mitsubishi minőségellenőrzése túl gyenge.”

A cég szóvivője szerint a visszahívott autókon egy félórás javítást fognak csak végezni, és a hibás alkatrész nem került szénhidrogénnel működő autókba. A visszahívás egy hónappal azután történt, hogy a Japán közlekedési minisztérium az ellenőrzése után elmarasztalta a gyártót, amiért nem megfelelően jelenti az autó-visszahívásokat.

Rovatok