Index Vakbarát Hírportál

Már csak két napig kérhetjük a munkáltatói adómegállapítást

2013. január 29., kedd 11:53

A munkavállaló 2013. január 31-ig nyújthatja be kérelmét a munkáltatójának, hogy ő készítse el a 2012 évi jövedelembevallását. Tavaly a magánszemélyek 15 százaléka vette igénybe ezt a lehetőséget – írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményéből.

Az erről szóló nyilatkozatot a munkáltatónak kell benyújtani és ha elfogadja, akkor ő állapítja meg és számolja el a jövedelemadót és a különbözetet. A 2NY29 számú nyilatkozatot és a tájékoztatót a NAV honlapjáról lehet letölteni. Ez a segítségnyújtás nem kötelező a munkáltatóknak. Ha nem vállalja, akkor kötelezően tájékoztatnia kell munkavállalóját az egyéb adóbevallási formákról, ilyen az önadózás vagy a söralátétként elhíresült egyszerűsített bevallás.

Akkor vehetjük igénybe a munkáltatói adómegállapítást, ha 2012-ben egyidejüleg csak egy munkáltatónk volt. Ha több, egymást követő munkaviszonyunk volt, akkor az előző munkáltatótól kapotti igazolásokat március 20-ig kell átadnunk a jelenlegi munkahelyünknek.

Ha nem ezt a lehetőséget választjuk, akkor február 15-ig kérhetjük az adóhatóság segítségét az egyszerűsített adóbevallással. Egyéni vállalkozók és áfa fizetésre köteles magánszemélyek február 25-ig, a többieknek pedig május 21-éig kell benyújtaniuk a személyijövedelmadó-bevallást

Rovatok