Index Vakbarát Hírportál

Becsapós az új kisadó

2013. január 30., szerda 08:16

Többen végleg kiábrándultak a katából, miután az év elején egy eddig nem ismert tulajdonságával szembesültek az áttérők. A több céggel rendelkezők számára a kata nagy valószínűséggel kibékíthetetlen ellentétek miatt vállalhatatlan lesz, kilépések várhatók, írja a Napi Gazdaság.

A kata főszabályként azok számára lett kitalálva, akik jellemzően egyéni vállalkozók - vagy még azok sem - és nagy hozzáadott értékű szolgáltatást nyújtanak magánszemélyeknek. A szabályalkotás során megpróbálták hátrányosan megkülönböztetni a beszállítókat, vagyis azokat, akik nem magánszemélyek, hanem cégek számára nyújtanak szolgáltatást. Ebből annyi maradt, hogy a beszállítóknak nagyon kemény követelményrendszernek kell megfelelniük, hogy tisztázzák magukat a burkolt munkaviszony gyanúja alól.

Van egy kör azonban, amelyik csak most szembesült azzal: nem jöttek be a számításai a katával kapcsolatban. A több céggel rendelkezők. Ők úgy gondolták, hogy megspórolhatják a korábbi személyes közreműködés után keletkezett költségeiket azzal, hogy a katába jelentkeznek be főállásban.

Nem feltétlenül ügyeskedés

Ezzel a katában havonta 50 ezer forint adókötelezettségük keletkezett volna, míg a másik vállalkozásban más többes jogviszonyt választhattak volna. Ez nem feltétlenül ügyeskedés: mivel a szabályok szerint kft. nem lehet katás, ezért azok a kft.-tulajdonosok, akik egyébként megfeleltek volna a követelményeknek, inkább alapítottak egy új céget vagy indítottak egyéni vállalkozást, hogy ott a kata szerint adózhassanak. Főállásban.

Jelentős adómegtakarítást lehetett volna így elérni, hiszen hatmillió forintig a kata szerint lehetett volna adózni - ez összesen tízszázalékos adóterhelés -, a fennmaradó bevétel pedig adott esetben mehetett volna a kft.-nek, ahol nem főállásúként már az adóteher sem annyira durva.

Az adóhatóság szerint azonban ez nem járható út. A főállású katás jogviszony ugyanis nem elég mindenre. A katás ugyanis nem lesz alanya a tb-nek, csak egy speciális biztosítotti jogviszonya lesz. Ám ez nem elég arra, hogy ezáltal kiváltaná az egyéb jogviszonyokat - például munkaviszonyt vagy a személyes közreműködői státust. Ezért az sem megengedett, hogy valaki a maszek munkái révén főállású katás lesz, majd korábbi munkáltatójával vállalkozói szerződést köt - mondván, a kata révén a járulékfizetés már megoldott.

Havi plusz százezer

A NAV január közepén kiadott állásfoglalása szerint azok a főállású katások, akik egy másik társas vállalkozásban személyes közreműködők, kötelesek ott megfizetni az adókat és járulékokat a kötelező járulékszintig. Ez azt jelenti, hogy adott esetben teljesen feleslegesen kell havonta nagyjából százezer forint adót és járulékot fizetni. Ehhez jön még a szintén feleslegesen fizetett kata.

Megoldást jelenthet a vállalkozás szüneteltetése - bár könnyen elképzelhető, hogy ezt egyéb okok miatt nem teheti meg a pórul járt katás, mert hitele van, de az is elképzelhető, hogy vannak olyan munkák, amelyek annyi költséggel bírnak, hogy nem éri meg katában kimutatni. Valamelyest csökkentheti a veszteséget, ha a vállalkozó "cserél": marad a kft.-ben főállású, hiszen az adókat úgyis meg kell fizetnie, a katában viszont többes jogviszonyú, ami csak 25 ezer forint adóval jár. Ám még ez is sokkal több fizetnivalóval jár, mint amit a számítások adtak.

Egyelőre nem lehet tudni, hány céget érint ez a frissen előkerült értelmezés. Az adóhatóság egyelőre egyetlen katát érintő kérdésünkre sem tudott válaszolni, az adatok feldolgozása ugyanis még folyamatban van. Utóbbi azért már kezd kényelmetlenné válni, az áttérők ugyanis még mindig nem, vagy nem mindannyian kaptak értesítést, hogy hivatalosan is katások lettek. Ez különösen az áfa megítélésénél kellemetlen, hiszen nem mindegy, hogy alanyi mentesként vagy áfás cégként vagy evásként állít ki egy számlát a cég.

Rovatok