Index Vakbarát Hírportál

Életben tartja az állam a Malt

2013. január 31., csütörtök 09:11 | aznap frissítve

Mégsem kell leállni a nagyjából hatezer munkahelyet biztosító Mal Zrt.-nek pénteken. Eddig úgy tűnt, a 2010-es vörösiszap-katasztrófában érintett cég áram nélkül marad február 1-jétől, miután az E.On Hungária Zrt.-vel kötött villamos energia szolgáltatási szerződése 2012. december 31-én megszűnt, így az áramszolgáltató ellátási kötelezettsége 2013. január végén lejár.

Az állam azonban ismét segítő kezet nyújt a Malnak (amelyet korábban a Bakonyi Erőművel szembeni tartozásainál is megmentett). A fejlesztési tárca csütörtökön kiadott közleménye szerint február 1-jétől a minisztérium közreműködése nyomán az állami tulajdonú MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a cégnek.

A minisztérium megjegyzi: a Mal és a finanszírozó bankok a hosszú tárgyalási folyamat eredményeként sem jutottak megoldásra, „az utolsó pillanatig a kompromisszumkészség teljes hiányáról tettek tanúbizonyságot”, ezért fenyegetett a cég bezárásának veszélye.

A vörösiszap-katasztrófában érintett, az állam által kiemelt stratégiai vállalattá minősített Mal korábban levélben kérte az E.Ontól, hogy ne kapcsolják ki őket a rendszerből; tragikus következményekre, 10 milliárdos katasztrófára figyelmeztették a hálózati céget. Hogy pontosan milyen természeti károkkal, katasztrófával járhat a kikapcsolás, arról a Malt is megkérdeztük, a cég azonban nem válaszolt. Az E.On szerint azonban más törvényes lehetősége nem nagyon lett volna, mint a kikapcsolás. A januártól nyújtott átmeneti, harminc napra szóló ellátás az E.Onnak 350 millió forintjába került; a mennyiség nagyjából az üzem 100 százalékos termelésének megfelelő fogyasztást jelent.

A gyár korábban a Bakonyi Erőmű Zrt.-nél is tetemes hődíjtartozást halmozott fel, az 1,7 milliárd forintot végül a kormány fizette ki decemberben. Az üzem stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezet, illetve a csődtörvény bizonyos rendelkezései nem érvényesek rá.

Rovatok