Index Vakbarát Hírportál

Ha nem mész nyaralni, a főnöké a pénzed

2013. február 5., kedd 07:17

Mindenképp cégen belül akarja tartani a kormány a Szép kártyákon ragadt pénzt. Ha a munkavállaló nem képes a kitolt határidőre sem elkölteni, megkapja a munkaadó.

A Széchenyi pihenőkártya szabályairól szóló rendelet legújabb módosítása szerint az első évben, vagyis 2011-ben feltöltött összegeket május végéig el lehet költeni. Az eredeti szabályozás szerint tavaly év végéig tartott a határidő, ezt követően a feledékeny munkavállalók elveszítették volna a fennmaradt összeget. A rendeletbe azonban egy másik változás is bekerült – írja a Napi Gazdaság.

Ezek szerint a végül el nem költött összeget a kártyakibocsátó bank köteles visszaküldeni a munkaadóknak. Eredetileg ez az összeg a kibocsátónál maradt volna. Ebben nincs is semmi meglepő, általánosságban is ez volt a helyzet, az utalványok vagy az üdülési csekk esetében sem volt szó soha a lejárat utáni elszámolásról − például a jutalék miatt. A különböző cafeteriakártyákra utalt összegeket pedig elbukták a munkavállalók.

Most ezeket az összegeket nem könyvelhetik el a kibocsátók. Az intézkedés mögött alighanem az áll, hogy a kormány egyáltalán nem akarta, hogy úgy tűnjön: a bankok lenyelik a bennragadt pénzt. Azt több ízben is hangsúlyozták egy a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. által szervezett konferencián, hogy a határidőt minden évben kitolják, ha szükséges.

A kimutatások szerint néhány tízmillió forint ragadt csak benn a 2011-es feltöltésekből, ezt, illetve ami ebből még megmaradt, kapják vissza május végét követően a munkaadók. Hogy ők mit kezdenek ezzel, más kérdés. A rendelet nem tartalmaz előírást arra nézve, hogy a munkaadók az összeget tovább kell adják a munkavállalóknak.

A számviteli szabályok szerint ezt az összeget a munkaadónak rendkívüli bevételként kell elkönyvelnie és utána meg kell fizetnie az adót. Az már nem ennyire egyszerű, hogy ha mégis tovább akarja adni az összeget, akkor azt miként tudná megtenni.

Rovatok