Index Vakbarát Hírportál

Moszkvára cseréltük az IMF-et?

2013. február 6., szerda 14:07 | aznap frissítve

A HVG információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodása nagy tételben történő magyar állampapír vásárlást is tartalmaz. "A két és fél órás Kreml-beli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott", írja a lap legfrissebb száma.

Az orosz fél szerintük 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami jóval alacsonyabb kamatozású, mint az IMF-hitel. És messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrások levadászására kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba.

Ezen kívül egy 5 milliárd euró értékű, de majdan rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett. Az viszont csak a lap új számából derül majd ki, hogy mit ad a hitelért cserébe Magyarország. Az IMF csupán pénzügyi fenntarthatóságot és növekedésbarát gazdaságpolitikát kért, az oroszokra nem jellemző, hogy beérnék ennyivel.

Korábban Kína is ígéretet tett arra, hogy befektet a magyar állampapírokba, és több százmilliárd forintnyi befektetést hoz az országba. Eddig azonban úgy tűnik, nem tartották be az ígéretet.

Az értesülést egy órán belül már cáfolták a Reuters hírügynökségnek a Kreml felől, miszerint nem született arról megállapodás, hogy az oroszok magyar kötvényt vennének - írja a portfolio.hu.

Rovatok