no

Index Vakbarát Hírportál

Decemberre padlóra került a magyar ipar

2013. február 7., csütörtök 09:26 | aznap frissítve

2012 decemberében az ipari termelés 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a KSH az előzetes adatok alapján.

A munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékos visszaesést mutat a 2011 decemberi adathoz képest. 2012-ben a termelés 1,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011-ben. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index decemberben 2,5 százalékkal csökkent.

Ez a tavalyi év legrosszabb adata, csak az októberi, szezonálisan és munkanaphatással megtisztított adat veszi fel vele a versenyt. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye, ilyen rossz éve utoljára 2009-ben volt az ágazatnak.

Az érték alulmúl minden elemzői várakozást. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékkal zsugorodott az ipari termelés, így már a harmadik hónapja mutat visszaesést. A negyedik negyedévben az ipari termelés 4 százalékkal múlta alul a harmadik negyedévit, ami a recesszió mélyülését mutatja – emelte ki az adatokból Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Rovatok