Index Vakbarát Hírportál

Mehet Amerikába a magyar mangalica

2013. február 8., péntek 15:36

Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken a Budapesti Mangalica Fesztiválon. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium két hónappal ezelőtt született döntésének eredményeként már 20 tonna magyar mangalicára érkezett rendelés az Egyesült Államokból.

Korábban az amerikai fogyasztók csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicához juthattak hozzá, illetve attól a néhány hobbitenyésztőtől vásárolhattak, akik helyben foglalkoznak ezzel a fajtával, mondta Eleni Tsakopoulos. Most már Magyarországról is – nemcsak feldolgozott formában, hanem húsként is – lehet majd az Egyesült Államokba exportálni a hungarikumnak számító sertésfajtát.

A nagykövet kiemelte, hogy azok, akik a külkereskedelemmel foglalkoznak, általában a siker jelének tekintik, ha az amerikai piacon széles körben tudják értékesíteni termékeiket. Ez egy olyan nagy és fontos piac, ahol nemzetközi közönségnek lehet reklámozni a termékeket.

Magyarországon a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete fogja össze a mangalicával foglalkozó vállalkozásokat. A szervezet adatai szerint a hetvenes években már csak harminc-negyven darabos volt az állomány, de az utóbbi tíz év fejlődésének eredményeként 2008-ban már 8600 ellenőrzött kocával folyt az állattenyésztés több mint százötven vállalkozásnál. Az idei a hatodik mangalicafesztivál, ami pénteken kezdődött és vasárnapig tart a budapesti Szabadság téren.

Rovatok