Index Vakbarát Hírportál

Újabb uniós tízmilliárdokkal vannak bajok

2013. február 18., hétfő 16:46 | aznap frissítve

Úgy fest, hiába kezeli prioritásként a kormány az uniós támogatások mielőbbi kifizetését, az utóbbi hetekben szaporodnak az olyan ügyek, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a meghirdetett és rengeteg pályázót érdeklő támogatásokat sem tudja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) gördülékenyen szétosztani.

Az Index úgy értesült, hogy az egyik legnagyobb pályázatíró cég arra figyelmezteti ügyfeleit: a GOP-2012-2.1.3 keretében meghirdetett pályázati kiírás befulladhat, arra lényegében kár jelentkezni.

A nagyvállalatoknak kiírt „komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázattal elméletileg olyan projektekre lehetne akár egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást is szerezni, amelyek valamilyen nagyberuházás megvalósításával sok munkahelyet teremtenek.

A gond csupán az, hogy a február 28-ig újranyitott (korábban is igen népszerű) forrásra már mostanáig több pályázat érkezett be, mint amennyit az e célra rendelkezésre álló keretből ki lehet fizetni; a keretet már korábban teljes összegében lekötötték.

Az ilyenkor szokásos eljárás pedig általában az, hogy egyetlen forintot sem kap senki a meghirdetett keretből. Vagy lehet olyan megoldás is, hogy a pályázati kiíró, aki a pénzek elosztásáról dönt, valamilyen szabálytalansággal néhány nyertest mégis megnevez, hogy legalább az egész keret ne ragadjon be – egy hasonló esetről nemrég számoltunk be, amikor egy percen múlt hárommilliárd forint sorsa, de korábban iskolák is jártak úgy, hogy sokan kértek, ezért senki nem kapott (abban az esetben, vélhetően szabálytalanul, végül sorsolással oldották meg a problémát).

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy tavaly júliusi beadási határidejű, idén januárra elbírált GOP-os pályázaton a jelentkező 130 cégből csak 20 kapott támogatást, 90-et elutasítottak, és az összesen 30-40 milliárdos pályázati igénnyel szemben csak 2,5 milliárd támogatást osztottak ki (a pénz felét két cég vitte el). Bár innovációs fejlesztésekre lehetett jelentkezni, a nyertesek között szolgáltató, tanácsadó és kereskedő cégek is voltak, és a korábbi eljárásoktól eltérően ezúttal nem közölték a támogatott cégek pontszámait.

Rovatok