Index Vakbarát Hírportál

Leállították a szlovák sztrádapénzek kifizetését

2013. február 21., csütörtök 14:07

Az Európai Bizottság leállította az uniós pénzek kifizetését a szlovák "Közlekedés" című Operációs programban, a szlovák közlekedési minisztérium hibája miatt. Ugyanis olyan pénzeket próbált meg lehívni, amelyre nem volt jogosultsága. Már megy a vita, melyik kormány hibázott. Ján Počiatek közlekedési miniszter szerint azért történt mindez, mert Szlovákia 2011-ben jogtalanul kérte 5,4 millió euró kifizetését autópálya-építésre, írja a bumm.sk.

Ezzel az esettel pedig kimerült az engedélyezett hibalehetőségek maximális száma, amelyek az uniós pénzalapok merítésénél elkövethető a szabályok szerint. Ezért a Bizottság automatikusan leállította a kérvények kifizetését, jelenleg két kérvény van függőben, 44 millió euró értékben. A minisztérium most arról tárgyal Brüsszelben, hogyan hárítsák el a régi hibákat. A pénzek feloldásáról szóló döntést márciusra várják.

Amíg a problémát nem oldják meg, egyetlen kérvényt sem fizetnek ki, az újakat sem. "Egy újabb bizonyítéka annak, milyen állapotban örököltük meg a minisztériumot Ján Figeľ után. Elrendeltem az operációs program összes többi dokumentumának ellenőrzését" - jelentette ki a miniszter.  A jogosulatlan számlákat állítólag főleg a Nemzeti Autópálya Társaság állította ki. Gyakran olyan többletmunkákról volt szó a D1-es autópályán, amelyeket nem kényszerítettek ki előre nem látható események.

Az előző miniszter ugyanakkor visszautasítja a vádakat. „Počiatek képmutatóan védi kollégáját, Ľubomír Vážnyt, akinek miniszterkedése idején állították össze a projektet. Valamennyi aláírás a kiegészítésekkel együtt Robert Fico első kormányának teljes felelősségére történt" - üzente Figeľ. Állítása szerint elődje, Vážny mindent előre aláírt, és a Figeľ vezette minisztérium már csupán fizetett mindezért. Az Európai Bizottság február 15-én tájékoztatta levélben a minisztériumot arról, hogy felfüggeszti a kérvények kifizetését, mégpedig a 2012-es nemzeti audit eredményeire hivatkozva.

Rovatok