Index Vakbarát Hírportál

Kell-e féltenünk az szja-kedvezményeket?

2013. február 21., csütörtök 07:42

A csak kétharmados parlamenti többséggel megváltoztatható stabilitási törvény idén hatályba lépett előírásai megszüntetik az egy kulcstól eltérő adózást, és így elvileg adókedvezmények rendszerét a személyi jövedelemadózásban. „Olyan jogszabályrész vált hatályossá [...], amelyet ha szó szerint veszünk, el kellene törölni valamennyi szja-kedvezményt a gyermekkedvezményen kívül” – írja az Adó Online adószakmai portál.

A cikk felhívja a figyelmet arra: a munkával megszerzett jövedelem utáni adót „a jövedelem azonos arányában egységesen kell megállapítani”. Ez első olvasatra nem tűnik többnek, mint hogy rögzítik: a személyi jövedelemadó rendszere egykulcsos marad mindaddig, amíg a parlament kétharmados többsége másképp nem határoz.

Ha azonban a törvényt betű szerint értelmezzük, akkor abból az következik, hogy a külön nevesített családi kedvezmény kivételével „nincs kibúvó a «jövedelem azonos arányában» megállapított adó alól” – írja a szakportál. A következtetésük szerint „ebből az következne, hogy nem pusztán az adójóváírás nem lenne újra bevezethető, hanem minden családi kedvezményen kívüli kedvezményt meg kellene szüntetni a személyi jövedelemadó rendszerén belül”.

A törvényt valóban lehet így értelmezni, de a jogalkotó szándéka aligha az volt, hogy eltüntessen minden más adókedvezményt, hiszen akkor már eltávolította volna azokat a rendszerből – mondta a felvetésre Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere (a cikkből kiderül, a PwC adószakértői sem gondolják, hogy megszűnnének az adókedvezmények).

A szakértő szerint elvileg akár még az adójóváírás is visszavihető a rendszerbe egyfajta adókedvezményként. Felhívta viszont a figyelmet arra: a törvény egyik passzusa meggátolja, hogy a személyi jövedelmek adó- és járulékterhelése összességében nőjön bármely munkavállalónál, vagyis új kedvezményre az szja-rendszeren belül nem lehet majd forrást találni.

Rovatok