Index Vakbarát Hírportál

Az MFB 500 millió dollárnyi devizakötényt bocsátana ki

2013. február 26., kedd 13:31

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az idén 400-500 millió dollár értékben bocsátana ki devizakötvényt annak érdekében, hogy a helyi vállalatok hitelezése és nagyobb infrastruktúra-fejlesztések támogatása által elősegítse a gazdasági növekedést, mondta Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója a Wall Street Journalnek adott interjúban.

"A gazdasági növekedés beindítása fontos feladat, amihez megfelelő finanszírozás szükséges" - fogalmazott a fejlesztési bank vezetője, hozzátéve, hogy az MFB kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, illetve állami projektek finanszírozását tervezi. A bankvezető elmondta: a kibocsátás időzítése függ a piaci feltételektől, illetve a bank saját hitelfolyósításainak ütemezésétől is. "A legkisebb dolgok is a piaci hangulat megfordulásához vezethetnek, így közelről figyeljük majd a fejleményeket" - fogalmazott, hozzátéve, hogy egy idő előtti, korai kibocsátás ahhoz vezethet, hogy a bank túl sok pénzen ül, és így veszteséget termel.

A Wall Street Journal írásában emlékeztet: a bank legutóbb 2011-ben bocsátott ki devizakötvényt, 500 millió euró értékben, tavaly 100 milliárd forintnyi forintkötvényt bocsátott ki. A tavalyi forrásbevonás, az EU finanszírozása, illetve a bank tartalékai fedezik az MFB idei forrásigényét, de a bank szeretné bővítené tevékenységét - mondta Baranyay László.

Az MFB vezérigazgatója az interjúban elmondta: az MFB 2013-ban nettó 100 milliárd forintnyi hitelkihelyezést tervez, ami 10 százalékkal több az előző évinél. Így a banknak a vállalati hitelek piacán lévő részesedése a jelenlegi 11,5 százalékról 12-12,5 százalékra nőhet - tette hozzá. A magyarországi hitelpiacról elmondta: a vállalatok sokkal nehezebb környezettel szembesülnek, ahol gyors és olcsó finanszírozásra van szükségük, ugyanakkor a szigorúbb szabályozás és a bizonytalan kilátások hatására a bankok kevésbé hajlandóak hitelezni.

Baranyay László elmondta: az MFB feladata, hogy megoldást találjon erre a helyzetre, hogy "az EU-szabályozással összhangban segítsen". "Egyensúlyoznunk kell a piaci helyzet és a szabályozói környezet között, s továbbra is elő kell segítenünk a vállalatok növekedését. Olyan ez, mint egy kötéltánc" - fogalmazott. Az amerikai lap rámutat: az MFB azt követően bocsáthat ki devizakötvényt, hogy előbb az Eximbank, majd a magyar állam is sikeresen lépett ki a nemzetközi kötvénypiacra.

Rovatok