Index Vakbarát Hírportál

Rickards: Világháborút szimuláltunk a CIA-nál

2013. február 26., kedd 14:22

Az Egyesült Államok lemondott szuperhatalmi státusáról, lassan, de biztosan kivonul egy sor lényeges régióból a világban – mind katonailag, mind pénzügyileg és gazdaságilag. Amerika leépülésének folyamatát gyorsítja a washingtoni kormány és az amerikai jegybank dollárt gyengítő politikája.

Az alapblog.hu-nak adott interjújának második részében a CIA és a Pentagon volt stratégája, a Tangent Capital nevű, nagy amerikai befektetési alap főnöke, James Rickards elárulta, hogy az amerikai hadügy megbízásából és pénzéből olyan világháborút szimuláltak az ő irányításával, amelybe az egymás ellen harcoló régiók, nemzetek csakis pénzügyi-gazdasági fegyvereket vetetettek be.

A 2009-ben rendezett háborús játék egyik felvonása azonban a szemünk láttára immár a valóságban is lejátszódik: a nagy nemzetek saját devizájuk, valutájuk leértékelése révén próbálnak egymás ellen gazdaságilag győzni, és közben egyre inkább az aranyhoz fordulnak, mint az összecsuklóban lévő dollár helyettesítőjéhez.

A jelenlegi folyamatok az interjúalany szerint nem csekély valószínűséggel tudnak véres háborúkhoz vezetni, mindenesetre a CIA-s múltú James Rickards állítja, hogy hamarosan kitör a háború Irán körül. Ezáltal közelebb kerül a nyugati világ ahhoz a célhoz, hogy a deflációt végre infláció, mindenre kiterjedő áremelkedés váltsa fel. Rickards szerint a távolabbi jövőben Amerika szuperhatalmi helyét részben Németország és Oroszország szövetsége, részben a kelet-ázsiai régió váltja fel Kína irányításával.

"Bebizonyosodott, hogy Iránt semmiféle gazdasági-pénzügyi nyomással nem lehet meghátrálásra, pláne térdre kényszeríteni. Az urándúsítási programot felgyorsították.

Ami ott zajlik, azt Izrael saját szempontjából életveszélyesnek ítéli meg. A preventív csapás Iránra immár elkerülhetetlen" - vélte az interjúban Rickards. Szerinte az Egyesült Államok két dolgot tehet: asszisztál messziről Izraelnek az Irán elleni támadáshoz, vagy az elejétől kezdve részt vesz az offenzívában. Az irániak mindenképpen lezárják a Hormuzi-szorost, ezáltal az égbe szöknek a nyersolajárak, és hirtelen hatalmasat drágul az arany és minden más nyersanyag, Amerika pedig katonai lépéseket tesz a szoros felszabadítására. Amerika részéről a logikusabb és a háború lezajlását gyorsító lépés az lenne, hogy a kezdetek kezdetétől aktívan részt vegyen Izraellel együtt az iráni rendszer megdöntését is szolgáló, mindenesetre az atombomba-gyártást totálisan megállítani képes háborúban.

Rickards az alapblog.hu-nak azt mondta, a Csendes-óceán kelet-ázsiai térsége – Kína irányításával – elsőként jöhet elő olyan új, globálisan értékelt, elfogadott, közös tartalékvalutával, amely egyedüliként, vagy az euróval egyetemben elfoglalhatja az amerikai dollár trónját.

Rovatok