Index Vakbarát Hírportál

Szórólapon hirdette magát a csaló árus

2013. február 26., kedd 15:04

„Nálunk a legolcsóbb a cigaretta” – ezzel a szöveggel reklámozta magát házi gyártású szórólapján egy Hajdú-Bihar megyei vállalkozás egy magyar-román határ menti településen és környékén. A NAV munkatársainak figyelmét éppen ez a reklámszöveg keltette fel. A revizorok és a pénzügyőrök a társaság több telephelyén egyszerre ellenőrizték a számla- és nyugtaadást, a jövedéki szabályok betartását és az áruk eredetét.

Több karton cigaretta vásárlásakor a románul beszélgető, és az eladót románul megszólító revizorok nem kaptak nyugtát. Az alkalmazott ugyan láthatólag beütötte a pénztárgépbe a dohányáru értékét, ám a blokkot már nem adta át. A számla- és nyugtaadás szabályai szerint a vásárlást követően minden esetben a vevő kezébe kell adni a számlát, illetve a nyugtát. Ráadásul a revizorok jelentős eltérést találtak a pénztárgépbe szabályosan beütött és a kasszában ténylegesen található összeg között.

A vizsgálat idején az értékesítés folyamatos volt, így az is bebizonyosodott, hogy a kft. igen nagy forgalmat bonyolít, bevétele naponta akár a milliós nagyságrendet is eléri. Vásárlói többsége román állampolgár, aki saját használatra, vagy épp továbbértékesítésre vásárol dohányterméket, cigarettahüvelyeket. Többen ingáznak romániai lakhelyük és a bolt között.

A pénzügyőrök több karton dohányterméket (cigarettát, pipa- és cigarettadohányt) lefoglaltak a cég telephelyein, mert beszerzési és értékesítési áruk nem felelt meg a jelenlegi hatósági árnak. A vállalkozó azzal védekezett, hogy csak jelentős veszteséggel juttathatná vissza ezeket a termékeket forgalmazójukhoz, ezért árulta szabálytalanul a megmaradt készletet.

A társaságnak adótartozása is volt, ezért a NAV a napi bevétel lefoglalásával a hátralék egy részét, megközelítőleg 1,6 millió forintot a helyszínen behajtotta. A cég vizsgálata nem zárult le a helyszíni ellenőrzésekkel. A NAV munkatársai a társaság mindkét telephelyén kimentették az adatokat a cég számítógépeiről, és kiírták a pénztárgépek adómemóriáját. Az adatok értékelése folyamatban van.

Rovatok