Index Vakbarát Hírportál

Hogyan bünteti a készpénzfizetést a NAV?

2013. február 27., szerda 07:51

Nem készül kimondottan a másfél millió forintos készpénzfizetési határ ellenőrzésére az adóhatóság, a szabály betartását az egyéb eljárások során vizsgálják, írta a Napi Gazdaság.

A lap szerdai száma szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adókötelezettségek vizsgálatára irányuló ellenőrzések keretében vizsgálja majd a jogszabály betartását - azaz a kiszállásos ellenőrzés során az adózónál fellelhető iratok vizsgálatával ellenőrzi, hogy az adózó eleget tett-e a törvényi előírásoknak és - tilalmaknak. Emellett a bevallások utólagos ellenőrzése során is vizsgálni fogja a jogszabály betartatását.

Az adóhatóság az ütemezett ellenőrzéseken - az egyéb vizsgálandó szempontok mellett - már ma is figyeli a készpénzlimit betartását, ám a NAV válaszából úgy tűnik, külön ellenőrzéseket nem tartanak készpénzes fizetés visszaszorítását célzó jogszabály betartásával kapcsolatban.  A rajtakapott cégek a készpénzfizetés 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalékos mulasztási bírságra kötelezhetők - a szankció ráadásul kétoldalú, vagyis a kifizető mellett - ha a szabálytalan kifizetést elfogadja - a jogosult is bírságolható.

Rovatok